Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Grillad entrecote med färskpotatis

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 10.50
Entrecote med örtagårdssås och smörslungad potatis.
Entrecote med örtagårdssås och smörslungad potatis. Foto: Isabella Westberg/SR

En fin köttbit att lägga på grillen bjuder kocken på lagom till sommarvädret. Serveras med örtagårdssås och nyskördad potatis.  

Entrecote med örtagårdssås och smörslungad färskpotatis

  • 4 st skivor entrecote á 150 g
  • 400 gram färskpotatis
  • smör
  • 2 msk finhackad persilja
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn
  • Öratgårdssås
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl färska finhackade örter efter smak (basilika, dill, persilja och citronmeliss)


"Skrapa och koka färskpotatisen i förväg, låt svalna."


Örtagårdssås

  1. Fräs schalottenlöken i smör i en kastrull utan att den tar färg.
  2. Tillsätt fransk senap, kalvfond, vatten och vitt vin. Koka ner till hälften. 
  3. Häll på grädden och koka till lagom tjock konsistens.
  4. Smaka av såsen med salt och lite vitpeppar från kvarn. 
  5. Blanda ner de färska örterna. 

Stek eller grilla entrecoten. Stek färskpotatisen i smör och avsluta med persilja och salt. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".