Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

13 testade positivt för tuberkulos på boende

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 05.04
Smittskyddsläkare: Kommer inte från ETT fall
(1:34 min)
Problemet med resistenta bakterier är ett globalt problem. Det säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd i Västra Götaland.
Problemet med resistenta bakterier är ett globalt problem. Det säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd i Västra Götaland. Foto: Jan-Åke Thorell

13 andra fall av tuberkulossmitta har konstaterats på det hem för ensamkommande flyktingbarn i Sjuhärad där ett barn insjuknade för en tid sedan.

Åtta av de smittade är barn och också fem ur personalen har vid smittspårning visat sig bära på tuberkulos. Men smittskyddsläkare Peter Ulleryd tror inte att de smittats av den insjuknade pojken. 

– Tuberkulos är en så vanlig sjukdom att i många länder i världen är hälften vara smittade, men långt ifrån så många är sjuka, det här är ett test på att de stött på sjukdomen. 

Vet du att det inte är den här personen som insjuknade som smittade de andra

– All erfarenhet säger att vi aldrig ser en sådan smittspridning från ETT fall, säger Peter Ulleryd. 

De nya fallen av tuberkulossmitta har konstaterats i smittspårning efter den pojke som insjuknade och behandlades på Södra Älvsborgs sjukhus för ett par veckor sedan.

Ingen av personerna är isolerad och hemmet fungerar som vanligt. Men kommunstyrelsen är informerad om läget och som en säkerhetsåtgärd är kommunens försäkringsbolag inkopplat i händelse av framtida tbc-utbrott hos personalen. Men den oro som nu börjar sprida sig bland berörda och i kommunen är obefogad säger smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

– Det är väl det att vi bör lära sig om tuberkulos och alla som rest utanför Nordeuropa har mött personer med tuberkulos men inte blivit sjuka av det.

Under förra året hade man cirka 150 fall i Västra Götaland som man gjorde en smittspårning kring. 

– Det är väldigt sällan vi ser någon som utvecklar tuberkulossjukdom runtomkring dem som vi smittspårar, poängterar smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

Så de är oroliga av okunskap?

– Ja precis, det är inte ovanligt när det gäller smittsamma sjukdomar, säger han och fortsätter, det är väldigt få som smittas i Sverige, av de 150 fall vi hade var det tio som var från Sverige och som fått det här och de flesta av dem var äldre som smittades när de var barn, konstaterar Ulleryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".