Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjälen sinkar kanalbygget i Borås

Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 05.29
Butiksägaren: Ingen speciellt trevlig syn
(2:21 min)
Anders Rowell, butiksägare på Västerlånggatan i Borås.
1 av 3
"Nu börjar det ändå ta form lite", säger butiksägaren Anders Rowell. Foto: Jenny Hellström/SR
Västerlånggatan i Borås under ombyggnad.
2 av 3
Halva Västerlånggatan är är klar, men den andra halvan är fortfarande under ombyggnad. Foto: Jenny Hellström/SR
Västerlånggatan under ombyggnad.
3 av 3
Andra halvan av Västerlånggatan, fram till Västerbrogatan, ska vara klar vid årsskiftet, hoppas kommunen. Foto: Jenny Hellström/SR

Bygget av kanalen och renoveringen av Västerlånggatan i Borås har återigen stött på patrull. En diskussion om kostnader mellan kommunen och byggbolaget Skanska riskerar att försena arbetet ytterligare.

Kanalbygget och renoveringen av Västerlånggatan har fått utstå både spott och spe. Handikapporganisationer har oroat sig för att kanalen blir ett framtida hinder och butiksägarna har klagat på tappad försäljning under byggets gång.

Och bygget har också försenats flera gånger, bland annat i höstas när det visade sig finnas flera gamla ledningar i marken som inte fanns dokumenterade på några kartor.

Men när det gäller butiksägarna, så har de hela tiden hoppats på att allt ska vara färdigt lagom till julhandeln - som drar igång nästa helg.

Risk för viktiga julhandeln
– December är ju en oerhört viktig månad. För många butiker är det den största månaden, tappar man 20 procent en sådan månad är det tufft, säger Anders Rowell som har en butik mitt i byggkaoset.

I dagsläget är ungefär halva gatan färdig men just nu finns inga stenläggare på plats. De försvann med kylan i förra veckan.
Skanska, som ansvarar för bygget bekräftar att stenläggarna skickades hem, eftersom tjälen i backen gjorde det svårt för dem att arbeta.

Kommunen ställer sig frågande
Gunnar Isackson, chef för kommunens tekniska kontor, ställer sig frågande till varför stenläggarna skickades hem, eftersom arbetet fortfarande inte är klart.

– Mittdelen ska ju stensättas också och det är inte riktigt färdigt, säger Isackson.

Skanska å sin sida hävdar att man redan är klar med det som var utlovat till nuvarande tidpunkt: det vill säga fram till korsningen Västerlånggatan/Torggatan.

Vem ska betala?
I bakgrunden finns oklarheter kring vem som ska betala för nödvändig uppvärmning av marken när arbete sker så här i vintertid.
Senare idag ska kommunen och Skanska träffas för att försöka reda ut det här.

Butiksägaren Anders Rowell hoppas att kunderna har överseende med framkomlighetsproblemen.

– Ja, vad ska vi göra, vi kan bara hoppas och tro på att konsumenterna tycker att det är okej i alla fall. Är de fortfarande besvikna och tycker att det är jobbigt så är det klart vi blir påverkade av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".