Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Strid om tillsättning av kyrkoherde i Sätila

Publicerat onsdag 30 november 2016 kl 04.53
S och M: Annonsen saknar jämställdhetsperspektiv
(2:18 min)
Tvådelad bild en föreställer en skylt med texten "Välkommen till Ubbhult" och en prästvigsel av kvoinnor.
Sätila pastorat, där Ubbhult och Hyssna även ingår, och som aldrig haft en kvinna i predikstolen söker ny kyrkoherde. Foto: Mikael Olmås/SR & Fredrik Sandberg/SCANPIX

Centern och socialdemokraterna vägrar godkänna en annons om en ny kyrkoherde till Sätila. Den saknar jämställdhetsperspektiv menar S och C.

Enligt de två partierna har den nuvarande kyrkoherden Anders Reinholdsson som också är kontraktsprost för Mark och Bollebygd varit drivande i annonsens utformning, något som enligt direktiv från stiftet anses som olämpligt.

Som så ofta handlar det om inställningen till kvinnliga präster där S och C vill välkomna både kvinnor och män att söka tjänsten men inte majoriteten.

Inte självklart med en kvinnlig präst i Sätila.

– Jag vill ha ett jämställdhetsperspektiv där vi uttryckligen i annonsen skrivet att vi välkomnar både kvinnliga och manliga präster att söka, säger Mary Österström som är socialdemokrat i kyrkorådet, hon tycker inte om hur tillsättningen gått till.

Men hon får mothugg. 

– Att skriva ut självklarheter är ju ingen mening med. Det har ju rått jämställdhet i det avseendet sedan 50-talet, säger Lennart Grimhusen, ordförande i kyrkorådet i Sätila.

Men Mary Österström menar annorlunda. 

– I denna bygd är det inte självklart och framförallt inte i det här pastoratet, replikerar Mary Österström.

Även Lennart Brunander, f.d. centerpartistisk riksdagsledamot men som också är kyrkopolitiker i Sätila är kritisk till annonsen.

– Båda könen ska känna det inbjudande att söka, säger Brunander.

Bara var femte röstar i kyrkovalet 
Sätila Pastorat har Kyrkans framtid och Samlingslistan majoritet medan Socialdemokrater och Centern är i minoritet men i pastoratet så röstar bara var femte person.

Centern och Socialdemokraterna ville att man gjorde en tydlig sökprofil och kravanalys som följer stiftets anvisning i hur man tillsätter en kyrkoherde. Istället kom det en färdig annons utarbetad av den avgående kyrkoherden.

Kyrkoherden Anders Reinholdsson är den som utformat annonsen och trots att det tydligt står i anvisningarna från stiftet att det är olämpligt att kyrkoherden sitter med och utser sin egen efterträdare. 

Vi behöver inte bry oss om stiftet.

– Om det är någon som vet vad man kan kräva av en kyrkoherde så är det Anders Reinholdsson som har lång erfarenhet av att vara kyrkoherde. Och vi behöver inte följa stiftets anvisningar, vi är suveräna att göra som vi själva vill, säger Lennart Grimhusen.

Historia med kvinnoprästmotstånd
Mary Österström menar i motsats till detta att just att man haft en historia där aldrig ens någon kvinna fått predika i pastoratets kyrkor så måste man uttrycka sig tydligt att båda könen är välkomna och att stiftets anvisningar finns för att de är sprungna ur lång erfarenhet av kyrkoherdetillsättningar.

Annonsen kommer ut i dagarna och striden om kyrkoherde torde fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".