Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Baka godsaker till glöggminglet

Publicerat fredag 2 december kl 10.46
Pepparkaksbullar och polkafudge och vitchoklad-tryffel.
1 av 2
Pepparkaksbullar och polkafudge och vitchoklad-tryffel. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
veckas radiokockar Sara Thilander och Victoria Hansson som skriver om bakning i sin blogg "Två tjejer i köket". Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
2 av 2
veckas radiokockar Sara Thilander och Victoria Hansson som skriver om bakning i sin blogg "Två tjejer i köket". Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio

Tre recept till glöggen bjuder radiokockarna Sara Thilander och Victoria Hansson, som skriver om bakning i sin blogg "Två tjejer i köket", på.

Pepparkaksbullar

Vetedeg:

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g kronjäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 14-15 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 20 g pepparkakskrydda
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • Topping:
  • 1 ägg
  • rörsocker strö

Smält smöret och tillsätt mjölken, så att det uppnår 37 grader. Känn efter med fingret, det ska uppnå kroppstemperatur. Häll över till en bakbunke och  tillsätt jästen. Sedan skall strösocker, ägg, kardemumma, salt och till sist vetemjöl blandas i några deciliter i taget. 

Låt gå i bakmaskin ca 10-15 min. För hand 5-10

min. Sedan skall degen jäsa i 45-60 min under handduk.

Starta sålänge med fyllningen. Vispa samman smör (rumstempererat), strösocker, pepparkakskrydda, kanel & kardemumma.

Sätt ugnen på 175 grader & sätt ut "bullformar" på en plåt.

När degen jäst klart så kavlas den ut till en stor rektangel, ca 0,7 cm tjock. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär i ca 1-1,5 cm tjocka skivor & lägg i bullformarna. Pensla med vispat ägg och strö över rörsocker. Låt jäsa ytterligare 20 min under handduk innan du gräddar dom i mitten utav ugnen i 18 min.

Låt dom svalna & njut.


 

 Polkafudge

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 gram smör
  • 1 msk honung
  • 150 gram mjölkchoklad
  • polkagrisar

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. Låt koka till 120 grader eller tills smeten klarar “kul-provet ” . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig.
Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15x25 cm.

Häll de finkrossade karamellerna över fudgen och låt stelna där det är svalt. Skär sedan lagom stora bitar bitar innan du lägger dem i en fin godisskål.


 

 Tryffel

  • 200 g. vit blockchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 apelsin
  • 6 st. pepparkakshjärtan

Hacka chokladen fint och häll den i en skål. Tvätta apelsinen och riv skalet fint, försök att få med så lite vitt som möjligt, det vita under skalet brukar ofta vara beskt.
Koka upp grädden och låt den koka i ca en minut. Häll grädden över chokladen i några omgångar och rör tills chokladen smält och smeten är jämn. Ibland kan det vara svårt att få all choklad att smälta och då kan man köra allt i micron i några sekunder.
Blanda i det rivna apelsinskalet och häll upp smeten i en form.

Ställ formen i kylskåpet tills smeten har stelnat, det tar två-tre timmar. Krossa pepparkakorna. Om man lägger dem en och en på en skärbräda och rullar en kavel över dem så blir de till perfekta små smulor.

Använd en tesked och ta en klick smet i handen, forma till en kula och rulla den i smulorna. Lägg i en ischokladform eller på ett bakplåtspapper. Tryfflar ska förvaras kallt och håller sig ungefär 10 dagar i kylskåp, om de nu räcker så länge.

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.