Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Skogsbo och räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 17.31)

Dålig mat "pimpas" med sällsynt fosfor

Publicerat söndag 4 december 2016 kl 14.55
Anita Pettersson: Fosfor får dålig mat att se bättre ut
(0:34 min)
En person står vid en köttdisk
Foto: Mark Earthy/TT

Fosforn håller på att ta slut i världen. Vilket kan påverka världens matproduktion. Ett stort problem, säger Anita Pettersson på Högskolan i Borås.

Bristen på fosfor i världen kan göra att matproduktion i världen minskar. Fosfor är det viktigaste näringsämnet för att kunna odla mat.

– Vi måste hushålla med den fosfor i har kvar, säger Anita Pettersson, docent i energiteknik vid Högskolan i Borås. Inte använda den som tillsats i maten.

Fosfor i mat används för att binda vätska i kycklingfilé och för att få kött att se fräscht ut.

Som kund kan man vara uppmärksam på e-numren på förpackningen, säger Anita Pettersson. E 338-343 används att få köttet att se nyare ut. E450-452 används för att hålla mycket vätska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".