Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig mat "pimpas" med sällsynt fosfor

Publicerat söndag 4 december 2016 kl 14.55
Anita Pettersson: Fosfor får dålig mat att se bättre ut
(0:34 min)
En person står vid en köttdisk
Foto: Mark Earthy/TT

Fosforn håller på att ta slut i världen. Vilket kan påverka världens matproduktion. Ett stort problem, säger Anita Pettersson på Högskolan i Borås.

Bristen på fosfor i världen kan göra att matproduktion i världen minskar. Fosfor är det viktigaste näringsämnet för att kunna odla mat.

– Vi måste hushålla med den fosfor i har kvar, säger Anita Pettersson, docent i energiteknik vid Högskolan i Borås. Inte använda den som tillsats i maten.

Fosfor i mat används för att binda vätska i kycklingfilé och för att få kött att se fräscht ut.

Som kund kan man vara uppmärksam på e-numren på förpackningen, säger Anita Pettersson. E 338-343 används att få köttet att se nyare ut. E450-452 används för att hålla mycket vätska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".