Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BOSTAD

Specialgrupp ska få stopp på ockerhyror och svartkontrakt

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 05.12
Handläggaren: Antal ärenden ökar
(2:07 min)
Handläggare på AB Bostäder som jobbar mot otillåten andrahandsuthyrning.
Gruppen som jobbar mot otillåten andrahandsuthyrning på AB Bostäder vill vara anonym, på grund av risken för hot. Foto: Jenny Hellström/SR

Bostadsbristen för med sig flera problem. Sedan ett år jobbar en särskild grupp på AB Bostäder mot det här, hittills har gruppen lyft cirka 100 fall av misstänkt otillåten andrahandsuthyrning.

– För femton år sedan fanns inte det här problemet, då jobbade man för att få lägenheterna uthyrda. Men i takt med bostadsbristen har de här problemen ökat, säger en av handläggarna på det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder i Borås.

Handläggaren och hans kolleger vill inte framträda med namn. De finns inte heller med på fastighetsbolagets hemsida, att bli av med sin bostad är en känslig sak.

– Det är för att skydda vår personal, vi har bostadsbolag i Göteborg där personer som jobbat med sådana här ärenden har blivit hotade när personer blivit av med sina kontrakt, säger chefen för gruppen.

Negativa följder av bostadsbristen
De senaste dagarna har vi granskat följderna av bostadsbristen i Borås, och visat på flera problem - som trångboddhet och handel med hyreskontrakt.

Sedan ett år jobbar AB Bostäder mer strukturerat mot så kallad otillåten andrahandshyrning, eftersom problemen ökar. Förutom handel med kontrakt finns exempel där personer får bli skrivna i en lägenhet mot en avgift utan att bo där och personer som exempelvis har en bostadsrätt och som hyr ut sin hyresrätt - mot dubbla hyran.

Spanar digitalt mot fuffens
Att komma åt otillåten andrahandsuthyrning är inte helt lätt. AB Bostäder menar att det finns ett mörkertal. Handläggarna jobbar både med kontroll i olika register, som folkbokföringen men också ute på fältet - för att spana och se vem som egentligen bor i lägenheten.

Oftast brukar den otillåtna andrahandsuthyrningen uppdagas genom att grannar hör av sig om störningar i huset.

– Det var så när vi upptäckte att en person hyrde ut till gästarbetare från ett annat land. Man får hyra ut sin bostad och ha inneboende men då måste man få tillstånd från oss först och så var det inte i det här fallet, berättar handläggaren.

Under det knappa år som gruppen jobbat på det här sättet har man uppdagat cirka 100 fall av misstänkt otillåten andrahandsuthyrning.

– Vi jobbar även mot störningar i hyreshus och obetalda hyror men ett stort fokus ligger på de otillåtna andrahandsuthyrningarna, säger handläggaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".