Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Saffranslen julsmoothie och grönkålschips

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 10.10
Viktor Ingemarsson: Fler vill ha grönt på julbordet
(0:20 min)
Viktor Ingemarsson med några rawfood-rätter.
1 av 2
Viktor Ingemarsson med några rawfood-rätter. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
Ett glas med gul smoothie och tre burkar med grönkålschips, en röra och morotsstavar.
2 av 2
"Den här sköna smoothien är som en flytande fräsch lussekatt", säger Raw Chef Viktor Ingemarsson. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio

Skinkan och Janssons frestelse har fått flytta på sig för att ge plats åt fler gröna rätter på julbordet. Kocken bjuder på rawfood med julsmaker.

Det är inte längre bara kötträtter och lax som dominerar i tidningarnas receptbilagor och tv-kockarnas julspecialer. Fräscha sallader med färsk grönkål och så kallade superbär har börjat flytta in på de röda dukarna. Även brysselkålen har fått en trendstatus.

Men enligt rawfoodkocken Viktor Ingemarsson är det inte bara vegetarianer som vill ha gröna rätter på julbordet.

– Många reser till flera olika julbord under flera dagar och så mår man skit, säger han. 

Viktor Ingemarsson är vegan och har i 15 år arbetat med att laga mat där hans passion för det gröna har huvudrollen. I P4 Sjuhärad bjuder han på  juliga mellanmål av rawfood.
Med rawfood, eller råkost, menas frukter och grönsaker som äts råa eller endast hettats upp lite för att så mycket näring, i form av vitaminer och mineraler, som möjligt ska bevaras.   

 

Julsmoothie    

2 dl cashewnötter
4 dl vatten
1 st passionsfrukter
3 dl frysta mangokuber
1/2 msk agavesirap (eller honung)
0,5 g saffran
1 nypa salt
1/4 st lime

Den här sköna smoothien är ett absolut måste till jul och värmer de frusnaste själarna i ett snöigt vinterlandskap. Den är som en flytande fräsch lussekatt, älskad av alla – stora som små. En ren vinternjutning, säger Viktor.

  • Mixa alla ingredienser i en mixer i ca 45 sekunder på högsta hastighet.
  • Smaka av. Är den för grynig kör den i mixern ytterligare 30 sekunder.


Detta är en ganska mättande smoothie så den kan också fungera som ett mellanmål i större portion. Häll upp smoothien i glas och servera dina vänner och familj ett glas av ren njutning.

  

Asiatiska Grönkåls Chips 

(Stor sats chips och går bra att halvera ifall man vill göra en lite mindre)

3 dl solroskärnor 

2 st Vitlök 

1 st Chili (liten 1/2st stor)

1 msk äppelcider vinäger. 

3 cm ingefära  (tips: använd gärna 1/2 dl inlagd ingefära) 

600 g Grönkål

1 dl Tamari 

1dl Kallpressade Sesam ljus olja  

2 dl vatten  

 

Gör så här:

  • Mixa solroskärnorna med alla ingredienserna förutom grönkålen.
  • Plocka grönkålen och skölj den sedan noggrant.
  • Blanda upp den med dressingen och sprid ut de på plåtar med smörpapper på.
  • Sätt sedan ugnen på 50 grader och låt de gå i 8-10 timmar i ugnen. Öppna då och då för att släppa ut lite fukt.  

Avnjut eller varför inte ge bort lite hemgjorda chips som en fin present! 

Tips: Kryddblandningen går även att använda som dipp till chipsen och grönsaksstavar. 

 //Viktor Ingemarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".