Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så här kan du göra goda vardagsrätter av julresterna

Publicerat tisdag 27 december 2016 kl 11.16
"Det är bara att testa sig fram"
(1:15 min)
Linn Nilsson Gräsberg från Nittorp. Foto: Karin Ivarsson / SR
Linn Nilsson Gräsberg från Nittorp. Foto: Karin Ivarsson / Sveriges Radio

Kocken Linn Nilsson Grönberg tipsar här om några enkla knep att ta till för att göra enkel och god vardagsmat av julbordet.

Linn Nilsson Gräsberg från Borås, deltagare i tv-programmet Sveriges mästerkock, tipsar i dag om vad som kan göras med julmaten som aldrig tycks ta slut. En julskinka som legat framme en tid bör först värmas upp ordentligt, men kan sedan användas till flera olika rätter. 

– En julskinka är ju som vilken skinka som helst. Du kan till exempel använda den i en ost- och skinkpaj, gärna med lite stark ost från julbordet, säger Linn Nilsson Gräsberg. 

Fritt fram att experimentera
När det kommer till att skapa vardagsrätter med julmaten är det egentligen fantasin som sätter gränserna. Dessutom hjälper det att motverka matsvinnet. 

– Vi slänger ju så otroligt mycket mat i det här landet. Lukta på maten och känns det bra så går det säkert att äta av den efter att bäst-före datumet passerat, säger Linn Nilsson Gräsberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".