Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre enkla och smarriga nyårsrecept från radiokocken Ann Hansson

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 10.09
"Det är väldigt lättfixat och sådant som går att förbereda"
(1:22 min)
Två tallrikar med minipaj, tunnbrödssnittar och crostini med skagenröra
Ann Hansson bjuder i dag på minipajer, tunnbrödssnittar och crostini med skagenröra Foto: Marcus Grönskog/Sveriges Radio

Veckans radiokock Ann Hansson bjuder på tre recept som passar utmärkt till nyårssupén. Rätterna fungerar dessutom lika bra varma som kalla.

Hej!

Idag blir det lite nyårstema med småplock till antingen förrättsmingel eller lite gott innan tolvslaget. 

Minipajer, 2 sorter ca 12-16 st

2½ dl vetemjöl
75 gr smör

¾ dl lättkvarg

Hacka ihop mjöl och smör till en gryning massa. Tillsätt kvargen och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en små aluminiumformar. Nagga med en gaffel och låt vila i kylen 30 minuter.

Fyllningar

Nr 1:

Till 6-8 st minipajer

40 gr färsk spenat som blancheras i varmt vatten
50 gr fetaost
6 msk riven ost

Nr 2:

Till 6-8 minipajer

60 gr kallrökt hackad lax
6 msk riven västerbottenost
Äggstanning till 12-16 minipajer:
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 dl grädde
Salt & peppar

Fördela fyllningen i pajskalen och slå på äggstanningen. Grädda i 200° i 20 minuter.


Tunnbrödssnitt med gubbröra

16 plockvänliga bitar

2 mjuka tunnbröd
35 gr ansjovis
1 hårdkokt ägg
1 msk finhackad rödlök
1 msk crème fraiche
1 msk hackad dill
Nymald peppar

Hacka ägget, finhacka ansjovisen och blanda ihop allt till röran. Bred det på tunnbrödet och rulla ihop från kortsidan. Platsa in och låt ligga i kyl i ca 1 timma. Dela rullarna i 8 bitar vardera och sätt i en tandpetare om det behövs för att den ska hålla ihop.


Crostini med skagenröra

Röran räcker till ca 6 st. crostinis

40 gr skalade räkor
10 gr röd ishavsrom
1 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1 tsk hackad dill
1 tsk finhackad rödlök
Pressad citron, salt, vitpeppar

Hacka räkorna och blanda ihop allt. Smaka av med citron, salt och peppar. Fördela röran på crostinin.

Det är även gott med lite cream cheese och rökt lax med lite dill på crostini.

Annat gott till plock är brieost och vindruva på tandpetare eller mozzarella och tomat med lite basilika alternativt en bit ölkorv och ost.

Happy New Year!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".