Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen i väst bra på äldrebrott

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 10.26
Björn Eriksson: Äldre ska känna sig trygga
(2:48 min)
En glad Björn Eriksson.
1 av 2
En glad Björn Eriksson på besök i Ulricehamn. Foto: Natalija Sako / SR
Björn Eriksson och Lena Matthijs vid ett fikabord.
2 av 2
Björn Eriksson och Lena Matthijs deltog på mötet om brott mot äldre. Foto: Natalija Sako / SR

Anmälda brott mot äldre minskade under förra året, i vissa fall med 25 procent, det beror på att polisen här är bland de bästa säger tidigare rikspolichefen Björn Eriksson.

Hur ska man göra äldre medvetna om brott och öka trygghet och säkerhet, det är fokus för den temadag om brott mot äldre som idag inleddes i Ulricehamn. Det är en del i ett projekt där man vid flera tillfällen kommer att anordna temadagar med paneldiskussioner och föreläsning om säkerhet. Det är viktigt att lyfta frågan säger polischef Lena Matthijs.

– Information är en viktig del i vårt brottsförebyggande arbete, så en sån här dag är jättebra, för våran del handlar det om hur vi utreder de här brotten, att vi gör rätt sak initialt och att vi samordnar för de är ofta delar i en kedja av brott, säger polisområdeschef Lena Matthijs.

Men varför drabbas ofta äldre av brott?

– Man utnyttjar en persons nedsatta hörsel eller att man är värnlös på något sätt, och vad det gäller internetbedrägerier kan man utnyttja äldres okunskap om nätet, berättar Lena Matthijs.

Färre anmälda äldrebrott i Västra Götaland
Nyligen kom statistik som visar att anmälningarna om brott mot äldre minskade under förra året, i Västra Götaland var minskningen större än rikssnittet. 

– Det beror på att man är väldigt duktig här, man är bland de bästa i landet, man har jobbat systematiskt man har identifierat de här kedjorna, den organiserade strukturen och målmedvetet arbetat på att slå sönder strukturen, säger Björn Eriksson, tidigare rikspolischef.

Äldre känner ofta stor oro
Det är inte bara brotten i sig som gör att äldre är mer utsatta, de blir ofta mer oroliga av det de läser i media och en del vågar inte gå ut, säger Björn Eriksson.

– Äldre ska kunna känna sig trygga, ibland är oron större än den behöver vara, väldigt många läser om brott och tar till sig en bild som är oroande. Min mamma är 98 år och har under en lång tid varit rädd för att åka tunnelbana i Stockholm det var inte allas farligt att åka på de tiderna som hon tänkte åka, men mamma visste inte det, säger Björn Eriksson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".