Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Marklov för Bergadalen gavs på bristfälliga grunder

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 12.00
Göran Augustsson: Ska man bygga måste man veta var gränsen till grannen går
(2:22 min)
Översiktskarta Bergadalen, Bollebygd.
Översiktskarta bostadsområdet Bergadalen. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio

Samhällsbyggnadsnämnden i Bollebygd gav marklov till Bergadalsexploatören på bristfälliga grunder, nu får politikerna tillbaka ärendet, efter dom i Svea hovrätt.

– Vi har försökt föra en bra dialog med kommunen och efterlyst att vi vill ha gränsen utsatt för detaljplanen, vi vill säkra våra intressen i den historian och vill ha allt klart innan det byggs vidare, säger Göran Augustsson, ordförande i vägföreningen och en av sju markägare som har mark runt det nya bostadsområdet Bergadalen.

Redan förra våren kunde vi berätta att utvecklingen av området blivit mycket dyrare än vad som var tänkt. Området utvecklas på kommunal och privat mark, Bollebygds kommun tillsammans med en privat markägare.

Konflikt om gränsdragning
Sedan dess har kommunens hantering av exploateringsfrågor granskats av oberoende revisorer och kommunen har fått kraftig kritik - bland annat när det gäller styrning och kontroll av kostnaderna.

I bakgrunden av allt det här har en annan konflikt pågått och i förra veckan kom ett beslut från Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt som kan få stora konsekvenser för fortsättningen av Bergadalen.

Saken är den att samhällsbyggnadsnämnden i Bollebygds kommun har gett den private markägaren så kallat marklov för att utveckla området.

Måste vara tydligt
Men Göran Augustsson, och de andra markägarna som har mark runtomkring, menar att kommunen gett klartecken för utveckling av området utan att ordentliga gränsdragningar och andra frågor är klara och utredda.

– När man ska bygga ett hus måste man ju veta var gränsen till grannens mark går, och det vet inte kommunen, säger Augustsson till P4 Sjuhärad.

I förra veckan fick han och de övriga rätt. I Svea hovrätts beslut står att: 

"...underlaget för nämndens beslut har varit så bristfälligt att det inte med stöd av det går att bedöma om åtgärderna varit förenliga med detaljplanen. Mot denna bakgrund ska nämndens beslut upphävas och målet återförvisas dit för fortsatt handläggning..."

-- Man måste hävda sin rätt, och det har vi verkligen gjort. Jag hoppas på en bättre dialog nu med Bollebygds kommun. Vi har inte varit emot någon byggnation på Bergadalen men jag vill att vi markägare ska bli tillmötesgångna på rätt sätt, säger Göran Augustsson.  

I hovrättens dom anför exploatören av Bergadalen att ett avslag på marklovet skulle innebära betydande nackdelar för hans bolag och att användandet av den skogsväg, som är en del i konflikten, redan reglerats med ekonomisk kompensation till de intillliggande markägarna.

Nämndens ordförande "Allvarligt"
Lars-Erik Olsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Bollebygd, säger till P4 Sjuhärad att nämnden måste ta ansvar för att det har blivit fel och att han ser allvarligt på hovrättens dom.

– Jag får skylla på orutin hos mig själv och resten av nämnden, vi var nya då men det är ju inte bra. Det kom upp som ett så kallat anmälningsärende från en tjänsteman, med en del papper med och någonstans har vi missat att läsa på det, men det slank igenom, vi har misslyckats.

Innebär det att ni sätter stopp för fortsättningen av Bergadalen?

– Nu måste vi få sätta oss ned med förvaltningen i lugn och ro och titta på vad det här beslutet innebär, och så att vi kan göra rätt saker nu, vi vill att detta ska bli så bra som möjligt för alla parter, säger Lars-Erik Olsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".