Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HERRLJUNGA

Trots miljöproblem på skola - ingen renovering på 10 år

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 05.15
Eleverna: Går inte att vara i klassrummen på sommaren
(1:39 min)
Altorpskolan sett utifrån, bruna väggar, vita fönster och gula knutar sträcker sig snett från vänster till höger. Ovan syns en vit, molnig himmel.
1 av 4
Hus B på Altorpskolan, där ska ventilationen åtgärdas under sommaren och vara klar till höstterminen. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
Fem elever, tjejer, står och tittar in i kameran framför en gul tegelvägg, i händerna har alla varsin röd pappersmapp.
2 av 4
Irma Warnicka, Amanda Forsberg, Erin Conlan, Jasmine Ghedir och Emilia Forsberg har alla upplevt fysiska besvär till följd av den dåliga ventilationen på Altorpskolan. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
Peo Häggström står till vänster i bild framför en gul tegelvägg, bakom honom syns en skolkorridor med gula väggar och ett ljusrött linoliumgolv.
3 av 4
Peo Häggström är positiv till att det görs någonting åt Altospskolan men han är fortfarande mycket orolig inför framtiden. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.

Huvudvärk, irriterade ögon och trötthet är vardag för lärare och elever på Altorpskolan. Nu ska en del av ventilationen åtgärdas, men räcker det?

Redan 2006 gjordes en stor enkätundersökning bland elever och lärare på Altorpskolan som visade att de flesta drabbats av fysiska problem till följd av den dåliga ventilationen. Då gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket och det sades att problemen skulle åtgärdas, men ingenting hände. 

Dåligt förtroende
En totalrenovering eller nybyggnad av skolan har varit på tal flera gånger, under mer än 10 år. 

Jag har skissat på en ny skola 2-3 gånger under åren jag jobbat. Det har lovats saker men det har inte gjorts något. Så förtroendekapitalet är ganska naggat, det är frustrerande.

Lågt prioriterat
Anledningen att det inte gjorts något åt Altorpskolan, Herrljungas enda högstadieskola, är att ekonomin inte funnits och andra skolor har prioriterats före. Ingemar Kihlström (Kd) är ordförande för bildningsnämnden.

– Vi alla politiker skulle gärna vilja åtgärda alla lokaler samtidigt men tyvärr har vi inte den ekonomin i en kommun av den här storleken. Utan man får prioritera, det är tyvärr den bittra verkligheten, säger han. 

Ska bli bättre till hösten
Nu har det gjorts en ny anmälan till Arbetsmiljöverket och kommunen har tagit fram en plan för att åtgärda det mest akuta. Det handlar om den äldsta delen, hus B. Där ska ventilationen göras om under sommaren. Men mer än så behövs och lärarna är tveksamma. 

– Just ventilationen tror jag de kommer göra eftersom vi kommer stänga annars. Men renoveringen av hela skolan det vill jag se innan jag tror på det. Det har jag hört för många gånger, säger Helén Borhammar, lärare och representant för Lärarnas riksförbund.

– Vi har kommit till vägs ände nu, det måste göras saker och inte bara till sommaren, säger skyddsombudet Peo Häggström.

Den politiska oppositionen i kommunen är kritisk.

– Den politiska ledningen i vår kommun har någon slags kronisk investeringsrädsla, säger Elin Alavik som representerar Liberalerna i Herrljunga.

I kommunen har det tidigare tagits blocköverskridanda politiska beslut kring investeringar. När det gäller Altorpskolan behövs ett beslut kring skolans framtid om det ska renoveras eller om man ska bygga en helt ny skola menar Elin Alvik.

– Det skulle kanske skulle kunna bli en blocköverskridande överenskommelse nu också men det ingen av oss i oppositionen som fått någon invit till diskussion, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".