Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Temaki - enkel sushi att göra själv

Publicerat fredag 31 mars kl 15.48
Kocken visar hur man rullar en sushi
1 av 2
Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio
Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio

Gillar du sushi, men tycker att det är svårt att göra själv hemma. Veckans radiokock Mami Jonsson Shimada tipsar om Temaki, en sorts enkla sushi-wraps.

 Temaki - snabb och enkel sushi

Gör så här i tre steg:

  1. Lägg ut en bit sushi nori (sjögräs)
  2. Lägg på lite ris och sedan vad du känner för, det kan till exempel vara avokado, gurka, sockerärtor eller fisk. 
  3. Rulla ihop till en enkel strut, häll på en liten skvätt soja och ät!

Var snäll mot riset, ge det mycket kärlek. 

Lyckas med bästa riset
Se till att ha bra kvalitet, gärna japanskt sushi-ris. Ha inte för mycket vatten, ett tips är att om du sticker i fingertoppen så nagelspetsen är vid riset så ska vattnet gå upp till första "vecket" på fingret. Då är det ungefär lagom.

När det kokat färdigt - blanda i sushivinäger. Finns att köpa färdigt men man kan blanda eget efter smak (risvin, socker och salt). Se till att det fördelas jämnt över riset och låt det sedan stå och kallna, det ska inte vara för fuktigt när du börjar rulla.

Och det viktigaste - kärlek:

– Var snäll mot riset, ge det mycket kärlek. Blanda inte så att kornen går sönder, utan försiktigt, säger Mami Jonsson Shimada.

Se film på hur du rullar temaki-strutarna på Instagram!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".