Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
PÅSK

Trots gifter – boråsare väljer ekologiska ägg

Publicerat fredag 14 april kl 14.53
Pedram: Ekologiska ägg smakar bättre
(1:24 min)
Såhär blev ägget efter att det kokats  i 63 grader under 54 minuter. Foto: SR

Ekologiska ägg kan innehålla tre gånger mer miljögifter än vanliga ägg, enligt Livsmedelsverket. Men de boråsare P4 Sjuhärad pratat med köper ändå ekologiskt.

I höstas konstaterade Livsmedelsverket att ekologiska ägg innhåller tre gånger mer dioxin och PCB än vanliga ägg, miljögifter som är särskilt ohälsosamma för barn och kvinnor i barnafödande ålder.

Men trots det väljer de Boråsare som vi har pratat med fortfarande att köpa ekologiska ägg.

"Ekologisk mat är godare"
– Jag har inte hört något om att det ska vara farligt men jag försöker välja ekologiskt. Det smakar lite bättre också, säger Pedram.

– Jag köper ekologiskt men äter mindre ägg, så har jag valt att göra, säger Malena.

Varför köper du ekologisk mat?

– Förhoppningsvis har djuren det bättre och förhoppningsvis skickar det en signal att det inte är okej att behandla djur som vi gör, säger Malena.

 

Hör boråsarna berätta vad som är viktigast när man köper mat i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".