Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polischef: Svårt få vittnen att berätta om brott

Publicerat onsdag 19 april kl 05.33
Lena Matthijs: Vi måste fundera på rättssäkerheten
(2:05 min)
Lena Matthijs
Lena Matthijs, polisområdeschef i Borås. Foto: Amanda Petersson/Sveriges Radio

Rädslan för hot gör att många tvekar att vittna i rättegångar som gäller grova brott. Det innebär en risk för rättsäkerheten, menar polisområdeschef Lena Matthijs.

– Vi har sett en sådan utveckling under de senare åren att det har blivit allt svårare både internt i gängen att vittna men även allmänheten som blir vittne till olika typer av brott, säger Lena Matthijs.

Vad beror det på tror du?

– Dels tror jag det beror på en rädsla för att bli utsatt för repressalier från gängen, och att man hellre inte blandar sig i. Man vill leva sitt liv och man vill vara ifred.

Men människors ovilja att vittna behöver inte stå i proportion till den verkliga risken, menar Lena Matthijs, som tror att det som folk tar del av i media om vittnen som hotats kan ha skapat en överdriven rädsla.

– Många gånger finns det ingen fog för rädslan men när man läser i tidningar att det förekommit i ett fall så blir man självklart rädd och undviker att blanda sig i och undviker att ringa polisen också för den delen.

Vågar inte berätta
Samtidigt kan det finnas ett stort mörkertal eftersom alla inte berättar om de utsatts för hot, menar Lena Matthijs.

– Man vill inte medverka från början och då är man inte heller intresserad av att göra en anmälan mot den här personen som har hotat en att inte ta kontakt med polisen. Det säger sig självt att där kan finnas ett mörkertal.

Hur gör ni då för att få folk att våga vittna?

– Vi trycker på att ska vi komma tillrätta med den här problematiken så måste vi hjälpas åt, både medborgare och polis och rättsväsende. Vi jobbar också för att få olika typer av säkrare bevisupptagning i rätten, tillsammans med rättskedjan i övrigt.

Får inte vara anonym
I flera andra länder så kan vittnen ha sina personuppgifter skyddade under rättegången, men i Sverige finns inte den möjligheten.

– Förr eller senare så har den tilltalade möjlighet att få ut uppgifter på vem som har vittnat. Det har med rättssäkerhet att göra för den tilltalades räkning. Men det är väl här diskussionen ligger. Ska det vara så högt skydd för den tilltalade att människor inte vågar vittna, och är det då rättssäkert, frågar sig polisområdeschef Lena Matthijs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".