Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

80-åriga Elisabet lär nyanlända svenska

Publicerat torsdag 20 april kl 12.47
Elisabet Hansson: Det ger mycket!
(4:05 min)
Elisabet Hansson, språkvolontär, hjälper en av eleverna i klassen.
1 av 3
Elisabet Hansson, språkvolontär, hjälper en av eleverna i klassen. Foto: Noor Bolad/Sveriges radio
Språkundervisning i klass för nyanlända.
2 av 3
Språkundervisning i klass för nyanlända. Foto: Noor Bolad/Sveriges Radio
Elisabet Hansson, språklärare.
3 av 3
Elisabet Hansson, språklärare. Foto: Noor Bolad/Sveriges Radio

Hon älskar språk. Elisabet Hansson från Borås är 80 år men har valt att återvända till arbetslivet för att lära nyanlända prata svenska.

– Jag började som volontär för tre år sedan på språkkaféet i Korskyrkan i Borås, berättar Elisabet Hansson som sedan dess fortsatt hjälpa nyanlända med språket, nu i studieförbundet Sensus regi. 

Elisabet Hansson är duktig på språk, innan hon blev pensionär jobbade hon som sekreterare.

– Jag har alltid tyckt om språk och jag använde både engelska och tyska mycket, vid sidan om svenskan, i mitt jobb, säger Elisabet Hansson. 

Det är roligt att kunna hjälpa till och göra något bra utan att ha betalt.

Jobbar med arabisk lärare
På studieförbundet Sensus jobbar hon nu tillsammans med en arabisk lärare, Yammam al Shihab, för att lära 50 nyanlända elever svenska. 

– Vi har lektion sexton timmar i veckan, uppdelat på fyra dagar och fyra grupper, säger Elisabet Hansson.
 
– Jag tycker inte att det är jobbigt, bara roligt, fortsätter hon och berättar att jobbet ger henne mycket eftersom hon är lever ensam och inte har så många andra sysslor nuförtiden. 

Lektionerna med de nyanlända går ut på att hjälpa dem med bland annat uttal men det viktigaste att lära ut är enkla fraser så att det klarar av att handla mat och köpa busskort, exempelvis. 

Elisabet Hansson är volontär på studieförbundet, hon jobbar alltså gratis.

– Det är roligt att kunna hjälpa till och göra något bra utan att ha betalt för det tycker jag. 

Svårt med nytt språk
Men att lära ett nytt språk är inte helt lätt. Elisabet Hansson talar själv inte arabiska, det hade varit lättare om hon gjort det, säger hon men under åren har hon lärt sig vad som brukar vara svårt när en arabisktalande ska lära sig svenska. 

Elisabet är en jättestark kvinna och hon har inspirerat mig.

Elisabet Hansson gick alltså i pension för 20 år sedan. Nu som 80-åring jobbar hon igen, och det är något som väckt förundran hos en del av eleverna. Wathek Almousawi kommer från Irak och har bott i Sverige i ungefär ett år.

– Lektionen är jätterolig, och vi förstår varandra bra, jag vill tacka henne för att hon ställer upp. I mitt land finns inte pensionärer som jobbar när de är i den åldern.

Uppskattad av eleverna
21-åriga Dana Mohammad är en annan av Elisabet Hanssons elever. Hon började studera i juli förra och nu är hon godkänd för gymnasiet. 

– Elisabet är en jättestark kvinna och hon har inspirerat mig. Som nyanländ behöver vi någon som Elisabet som kan hjälpa oss till rätta i samhället med svenska ögon. 

Elisabet har ett råd till alla pensionerar i Sverige, och det är att våga ställa upp.

– Jag tycker inte att de ska vara rädda för det, om de orkar och har lust. Det är väldigt roligt med de här kontakterna man får och känna att man gör något. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".