Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Apelsin- och rosmarinlax på en halvtimme

Publicerat fredag 21 april kl 14.19
En tallrik med potatis, broccoli och fisk
Foto: Jon Koldenius/SR

Det bjuds på lax med apelsinsås, broccoli och potatis. Birgitta Toll och Louise Orlenius är dagens radiokockar. Tvätta händerna och sätt igång!

Ingredienser:

2 stycken Lax, portionsbitar, fryst
1 tesked Majsstärkelse (Maizena)
1½ deciliter Matlagningsgrädde
1 styck Apelsin
½ tesked Rosmarin, torkad
½ tesked Salt
½ kryddmått Svartpeppar, malen
1 tesked Flytande matfett
3 deciliter Vatten
6 stycken Potatis
150 gram Broccoli, fryst

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tvätta 6 potatisar. Skala om du vill. Lägg potatisen i en kastrull. Häll på 3 dl vatten, eller så mycket vatten att det täcker potatisen.

Koka upp potatisen på högsta värmen. Sänk värmen till medelvärme och låt potatisen småkoka. Lägg på lock.

Smörj en ugnsform med 1 tsk flytande matfett. Lägg 2 portionsbitar lax i formen. 

Strö ½ tsk salt, ½ krm svartpeppar och ½ tsk rosmarin över laxbitarna.

Pressa saften ur 1 apelsin Häll i en skål: 1½ dl matlagningsgrädde, 1 tsk majsstärkelse, Maizena och den pressade apelsinsaften. Vispa ihop.

Häll gräddblandningen över fisken. Ställ in formen i mitten av ugnen. 

Lägg 150 gram broccoli i en kastrull. Häll på så mycket vatten att det täcker broccolin. Tillsätt 1 krm salt. Koka upp och låt koka. 

Duka bordet. Varsågoda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".