Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RELATIONSVÅLD

Slagna män glöms i vården

Publicerat söndag 23 april 2017 kl 11.09
Forskare: Män skäms och söker inte hjälp
(1:35 min)
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Docka av tevefiguren Björne i hörnet i ett rum.
2 av 3
Män som slås, en tyst grupp. Foto: Mikael Olmås/SR
Man i stol i kalt rum.
3 av 3
Claes Ekenstam, terapeut och forskare på högskolan i Borås. Foto: Mikael Olmås/SR

Det görs för lite för män som blir misshandlade i nära relationer. Det menar psykoterapeuten och forskaren Claes Ekenstam vid Högskolan i Borås.

Det allra vanligaste är att en kvinna misshandlas av en man, men även män blir slagna och psykoterapeuten Claes Ekenstam som är forskare vid högskolan i Borås menar att vården till utsatta män brister. Enligt Ekenstam söker män som blir slagna inte hjälp för att de skäms.

– Där är jättestor skam, och i genomsnitt så dröjer det 17 år innan de här männen söker hjälp, säger Claes Ekenstam.

Försummat problem
Undersökningar pekar på att upp emot fem procent av alla dom som utsätts för våld i nära relationer är män. Det kan handla om homosexuella par - men också om kvinnor som systematiskt misshandlar de män de lever ihop med. Och det är ett problem som försummas, menar Claes Ekenstam.

– Feminismen har haft det goda med sig att våldet bakom fyra väggar gjorts synligt. Men den har också lett till en könsmaktsordning där det heter att det bara är kvinnor, och kanske barn som utsätts.

Grannland ligger före
Claes Ekenstams forskningsrapport är gjord i Norge, där myndigheterna ligger långt framme när det gäller att hitta de drabbade männen och hjälpa dem vidare i livet. Sverige borde lära av grannlandet, menar han; det handlar om att upprätta fler kriscentra, anställa fler manliga terapeuter, kort sagt erkänna problemet.

– Det finns stora samhällsvinster i detta också, för de här männen belastar ju sjukvården, förutom allt personligt lidande.

Finns det en risk att din forskning tonar ner våldet mot kvinnor?

– Det kommer säkert att anföras, men jag säger att det inte gör det. Och vi ska inte börja tävla om vem som har det jävligast, säger Claes Ekenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".