Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Vattnet - en akilleshäl för Borås

Uppdaterat onsdag 3 maj kl 17.43
Publicerat onsdag 3 maj kl 10.19
Borås Energi: Kan inte nödförsörja staden
(0:27 min)
Fr.v. Joakim Ekberg, affärsutvecklare på Borås energi och miljö och Börje Hallberg - säkerhetssamordnare för vård och äldreförvaltningen.
1 av 2
Joakim Ekberg på Borås energi och miljö och Börje Hallberg - säkerhetssamordnare på Borås stad. Foto: Niclas Odengård/SR.
Någon fyller en dunk med färskvatten från en tank.
2 av 2
Vattentankar med färskvatten ställs upp i övningen. Foto: Marcus Ålsnäs/Sveriges radio

Hur skulle Borås klara en kris där vattenförsörjningen slogs ut? Idag övades med framgång i Dalsjöfors, men i ett större scenario ser det mörkt ut.

Vatten men inga dunkar
Scenariot under krisövningen i Dalsjöfors idag var att ett tekniskt fel slagit ut vattenförsörjningen.
Inget vatten slogs dock av då övningen bara var ett rollspel, ägnat att blottlägga brister i kommunens organisation.

Enligt Borås energi och säkerhetssamordnare vid Borås stad gick övningen i stort sett bra. En del fel hittades, såsom brist på dunkar att bära vatten i och uppdaterade krisplaner. I övrigt tror man att Dalsjöfors skulle gå att försörja om vattnet slogs ut.

Bräcklig beredskap
För Borås tätorts del ser det betydligt mörkare ut. Slås vattenverket i Sjöbo ut står 90 000 personer i ett slag helt utan vatten.

– Jag skulle önska att man tänkte storskaligt som i storstadsregionerna, att man har två vattenverk. Det har vi inte idag och vi kan inte nödvattenförsörja Borås - det klarar vi inte, säger Joakim Ekberg på Borås energi och miljö.

Är det rimligt?

– Nej... Det kan man fråga sig. Detta är inte tillräckligt, och vi behöver titta på kompletterande (redundanta) lösningar.

Med i dagens övning var äldreboendet Dalhem, den nationella vattenkatastrofgruppen VAKA, Borås Energi och miljö, Borås stad och frivilliga resursgruppen (FRG).

DISKUTERA: Hur skulle du klara dig utan vatten?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".