Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SKOLAN

100 barn väntar på plats i skolan i Borås

Publicerat onsdag 10 maj kl 05.26
Aya: Läraren säger att jag kan gå i vanlig klass
(5:05 min)
Roa'a ALQadah/ en av eleverna
1 av 2
Roa'a ALQadah/ en av eleverna Foto: NOOR BOLAD/P4 Sjuhärad
Stefan Eriksson/rektor på CFL
2 av 2
Stefan Eriksson/rektor på CFL Foto: NOOR BOLAD/P4 Sjuhärad

Många nyalända barn i Borås har inte fått plats i en vanlig skola. Cirka 100 elever väntar i kö för att flytta från förberedelseklass. En del tvingas vänta mer än ett år.

Sextonåriga Roaa Qadah har permanent uppehållstillstånd men kunde inte hitta någon plats i en skola i Borås på grund av att det är fullt, därför fick hon försöka hitta en skola någon annanstans.

Tvingas åka till Viskafors
Nu åker Roaa varje dag till Viskaforsskolan, en dryg mil utanför Borås där hon går i åttan. Hon har anmält sig till många skolor i Borås innan dess

– De sa till mig att det finns ingen plats för mig, så jag var tvungen att anmäla mig till Viskafors. Det är långt borta. Det tar en timma på morgonen och en timma på eftermiddagen.

På grund av kriget och asylsituationen har redan Roaa förlorat två år i skolan. Hon hoppas fortfarande på en skola närmare Hässleholmen där hon bor. Men det går inte enligt Borås kommuns skolchef. 

– Skolchefen sa direkt nej, att det finns ingen plats så det går inte efter ett år heller, berättar Roaa.

Finns inte plats i skolan
Alla nyanlända elever måste gå i en så kallad förberedelseklass på Centrum för flerspråkigt lärande, CFL, innan de får flytta till en vanlig skola.
MenbBristen på platser gör att elevernas möjlighet att gå vidare till högre studier blir svårare.

13-åriga Aya och Hiam är systrar. De går på CFL, enligt läraren är de så duktiga att de skulle klara att komma ut i den vanliga skolan.
Nu har de gått 10 månader på CFL och Aya har fått höga betyg och kan prata svenska så bra att läraren sagt att hon måste flytta till annan skola. 

Hennes syster Hiam studerar i den sista klassen på CFL .

– Jag vill gå till svensk skola för att hinna i kapp mina kompisar, säger Hiam.

Pappa besviken över lång väntan
Systrarnas familj har permanent uppehållstillstånd, Firas, som är deras pappa, säger att de har frågat kommunen om när döttrarna kan komma ut men har inte fått något svar.

– Vi har gått till kommunen och skolan flera gånger och de säger att de inte flyttar några elever alls just nu. Jag har då frågat när de ska börja flytta elever igen, så att barnen kan börja i vanliga skolan, men jag har inte fått något svar. Skolan säger att jag måste vända mig till kommunen och kommunen säger att jag måste vända mig till skolan.

Pappan Firas är rädd att hans döttrar ska behöva gå i en skola långt bort där de bor.

– Under tiden förlorar barnen tid och kan inte studera i en riktig klass med jämnåriga elever. På kommunen har de sagt att när de så småningom ska börja flytta elever från CFL igen, så kan det bli till en skola i ett annat område, långt borta från där de bor. Det kan vi som föräldrar inte acceptera, säger Firas.

Hoppas på lösning av problemet
Stefan Eriksson är rektor på Centrum för flerspråkigt lärande och han säger att det finns flera anledningar till att elever inte kan lämna CFL.

– De som har varit här väldigt kort tid ska kartläggas, det tar en viss tid att göra. Bekymret idag är det finns inte platser i Borås stads skolor. Det är fullt överallt nästan.  I alla fall på de skolorna närmast där de flesta bor.

Hur lång tid är det rimligt att vänta innan man får komma till en vanlig klass?

– Någonstans mellan fjorton dagar och två månader. Men sedan kan det vara upp till två år som man får gå i en förberedelseklass.

När kan det här problemet vara löst?       

– Vi hoppas att det löst i hösten. Man får vara medveten om att det är individer. Man kan inte tänka på dem som ett kollektiv utan var och en för sig, säger Stefan Eriksson.

Borås lovar bättring
Efter P4 Sjuhärads reportage svarar Joakim Cannerfors som är ansvarig chef på Borås stad, att han tror att de som ännu inte fått plats kommer att få det senast till nästa termin. Samtidigt pågår förändringar som ska göra övergången bättre. Läs mer här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".