Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#GÖMDISVERIGE

Gömda är rädda för att söka sjukvård

Publicerat onsdag 17 maj kl 05.30
Anna-Carin Rabnor: Vi räddade livet på honom
(1:45 min)
I en grå soffa mot en vit vägg sitter Anna-Carin Rabnor till höger och Abdollah Fazelinejad till vänster. Hon pratar och gestikulerar med händerna och han sitter med sin högra hand på ryggstödet.
1 av 2
Anna-Carin Rabnor och Abdollah Fazelinejad på Pingstkyrkan träffar regelbundet personer som lever gömda. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
I en vattenpöl på asfalten syns reflektionen av skuggan av en mna. Han står med händerna på sin keps. Solen genom molnen reflekteras i vattnet.
2 av 2
"Om de ringer polisen blir det problem för min familj" säger gömde Ali. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.

De har rätt till sjukvård och personalen har tystnadsplikt men trots det vågar flera gömda inte söka vård. Det säger flera personer som Sveriges Radio träffat.

Sedan 2013 har papperslösa i Sverige rätt till samma vård som asylsökande. Akut tand- och sjukvård, så kallad vård som inte kan vänta. Och barn som är under 18 år ska erbjudas hälso- och sjukvård på samma villkor som alla andra barn. Men trots det så svarar lite drygt hälften av de 84 personer som Sveriges Radios har träffat att de är rädda för att söka sjukvård. 

– Jag är rädd för om de ringer till polisen blir det ett stort problem för mig och min familj säger Ali, som gömmer sig i Sjuhäradsområdet. 

Litar inte på sjukvården
Trots att sjukvårdspersonal har tystnadsplikt så är gömda rädda för att de ska bli överlämnade till polis eller liknande om de söker vård. 

Jag är rädd för om de ringer till polisen blir det ett stort problem för mig och min familj.

Nätverket Läkare i världen har en klinik för papperslösa i Stockholm som startades för 22 år sedan av bland andra Anders Björkman, läkare och professor vid Karolinska Institutet. 

– De litar inte på att de inte ska fångas. De kommer till oss för att de känner sig tryggare, säger han.

Efter 2013 märkte Anders Björkman att färre behövde vård av dem, men sedan i höstas börjar fler komma tillbaka. 

– Innan kunde vi få iväg alla våra patienter och rikta in dem i den svenska sjukvården, men nu sedan i höstas så ökar patienterna som säger att "vi vågar inte gå till sjukvården".

De litar inte på att de inte ska fångas. De kommer till oss för att de känner sig tryggare.

Kunde ha dött 
En del gömda känner sig trygga hos kyrkan, Anna-Carin Rabnor på Pingstkyrkan i Borås möter regelbundet gömda personer som behöver hjälp. 

– En kvinna kom tillsammans med sin far, han var sjuk och de förstod inte vad det var. Vi ringde 112 och en ambulans kom. Det visade sig att han hade fått en hjärtinfarkt, säger hon.

Mannen klarade sig men att de inte själva vågade ringa 112 har etsat sig fast hos Anna-Carin Rabnor.

– Många av oss som lever i det vanliga svenska samhället förstår inte att man är så rädd att man inte vågar ringa efter en ambulans när det är en katastrof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".