Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Förskola skippar socker till barnen

Publicerat torsdag 18 maj kl 09.24
Güler Kaplan: Måste tänka på barnens bästa
(1:27 min)
Güler Kaplan
1 av 2
Güler Kaplan är kock på sockerfria förskolan Idealliv. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Sockerfri sylt på sockerfria förskolan i Borås.
2 av 2
Sockerfri sylt på sockerfria förskolan i Borås.

På den sockerfria förskolan i Borås skippar man sockret. Istället sötar man med frukt och honung.

– Det finns till och med socker i färdig korv som man köper, menar Elif Gencoglu som är verksamhetshetschef på sockerfria förskolan Idealliv.

Därför lagar man all mat från grunden och använder inget socker i exempelvis bröd eller bakverk.

– Det räcker ofta med fruktens sötma och barnen tycker om det. Vi gör exempelvis chokladbollar, banankaka och glass utan socker, säger Elif Gencoglu.

Güler Kaplan är kock på den sockerfria förskolan och håller på att göra sockerfri sylt till barnen.

– Jag kokar ihop frukten och sötar sedan med lite honung. Sen blir det sylt, säger hon.

Är det så farligt med lite socker i då?

– Det gäller hälsan, man måste tänka på barnens bästa, säger Güler Kaplan.

Sockerfri sylt:

1 dl mango
1 dl hallon
1 dl jordgubbar
1 msk honung

Koka ihop frukten i ca 10 minuter på svag värme. När det svalnat tillsätter du en matsked honung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".