Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Stadsdelar i Borås på lista över utsatta områden

Publicerat måndag 12 juni kl 07.52
Lokalområdeschef Tomas Jansson: Förhoppningsvis kan vi få mer resurser
(2:17 min)
Tomas Jansson är lokalområdespolischef och tycker att toaletten är till för alla.
1 av 2
Tomas Jansson, lokalområdespolischef i Borås. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
Ett lägenhetshus på Våglängdsgatan på Hässleholmen.
2 av 2
Hässleholmen i Borås. Foto: Nora Elfvin Ericsson

Hässleholmen/Hulta och Norrby klassas av polisen som särskilt utsatta områden, enligt uppgifter som Dagens Nyheter tagit del av.

I slutet av 2015 utsåg polisen 15 särskilt utsatta områden i Sverige. Narkotikahandel, gängkriminalitet, social oro och upplevd otrygghet hör till det som polisen utgår ifrån när de klassificerat utsatta områden, och även uppgifter om parallell rättsskipning och religiös extremism.

Förhoppningen var att de skulle ha minskat i antal, tack vare förstärkta samhällsinsatser. Men Dagens Nyheter har tagit del av hemligstämplat material från polisens nationella operativa avdelning, NOA, som visar att åtta områden i stället lagts till på listan. Hässleholmen/Hulta och Norrby i Borås hör till dem, liksom Gottsunda i Uppsala och Karlslund i Landskrona.

Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås, vill inte uttala sig om listan eftersom den inte är offentliggjord, men säger att problemen i vissa stadsdelar i Borås är väl kända.  

– Om det skulle bli så att de klassas upp till särskilt utsatta områden så innebär det inget nytt för oss i Borås. Vi har redan påbörjat ett intensivt arbete tillsammans med kommunen, vi går inte och väntar på någon rapport.

Tomas Stakeberg Jansson hoppas att polisen förhoppningsvis kan få mer resurser för sitt arbete, om Hässleholmen/Hulta och Norrby hamnar på listan. Men någon krisstämning är det inte idag för polisens del, tvärtom tycker han att arbetet nu börjat ge frukt.

– Vi har haft allvarliga våldsdåd i Hulta och på Hässleholmen men det verkar som att vi ska kunna lösa de våldsbrotten. Och det är det absolut viktigaste för oss.

Kontaktskapande åtgärder med de boende i området är en viktig del i arbetet, förklarar Tomas Stakeberg Jansson.

– Det har varit en positiv ton från de boende. Vi kommer intensifiera arbetet med grannsamverkan och övrigt förebyggande arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".