Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Räddar överbliven lunch med app

Publicerat måndag 7 augusti kl 16.13
Restaurangägare: Det är viktigt för miljön
(0:23 min)
Saru Gurung
Saru Gurung Foto: Nora Elfvin Ericsson/SR

Många restauranger väljer att ansluta sig till appar där man kan sälja överblivna portioner till ett bättre pris och på så vis förbättra både försäljning och minska matsvinn.

Saru Gurung driver en indisk restaurang i Ulricehamn och är först ut i staden att ansluta sig till en app som hjälper restaurangägare att bli av med överbliven mat. 

I appen kan Saru lägga in vad det är för mat och hur många portioner som finns över.
Konsumenten kan sedan boka portionen på restaurangen, betala i appen och hämta upp den.
Enligt Saru Gurung handlar det inte enbart om den ekonomiska vinsten.

– Det handlar om miljön. Om vi kastar mat varje dag är det dåligt för miljön. Säljer vi istället den maten finns det ju inget kvar att kasta, säger hon.

Saru Gurungs restaurang har bara varit anslutna till appen i några veckor men hon märker redan att intresset finns där. 

– Nu när kunderna förstått att vi är anslutna till appen så går maten åt på ett annat sätt och vi kan servera färsk mat hela tiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".