Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SOMMARKOCKEN

Följ med till Timo Räisänens kök

Publicerat fredag 11 augusti kl 10.03
Bild på Timo Räisänen variant av maträtten Aglio e olio
1 av 8
Färdigt! Timos Aglio e olio ska serveras med mycket parmesan och malen svartpeppar. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Pastadeg som väntar på att bli spagetti hemma hos Timo Räisänen.
3 av 8
Pastadeg som väntar på att bli spagetti hemma hos Timo Räisänen. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Timo Räsiänen gör sin egen pasta.
4 av 8
Timo Räsiänen kavlar pastan i pastamaskinen. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Timo Räisänen hackar vitlök.
5 av 8
Timo Räisänen skär vitlöken i tunna skivor. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Timo Räisänens pastarätt är nästan klar.
6 av 8
Timo Räisänens pastasås är nästan klar. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Timo Räisänen lagat mat i P4 Sjuhärad. Nu är pastarätten nästan klar.
7 av 8
Timo blandar såsen med pastan i kastrullen. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Timo Räisänen med sin hund Haggis.
8 av 8
Timo Räisänen med sin hund Haggis, en irländsk varghund som är 14 veckor gammal. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio

Veckans sommarkock är artisten Timo Räisänen som älskar matlagning. Här är hans recept på pastarätten Aglio e olio.

När P4 Sjuhärad knackade på skivaktuelle Timo Räisänen hemma hos honom i Hindås så hade han redan förberett pastadegen. Han gör oftast sin egen pasta. Till detta gjorde han en variant av den italienska rätten Aglio e olio, spagetti med olivolja, vitlök och oliver. 

Pastadegen:

  • 2 dl vetemjöl special
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg

Blanda ingredienserna i en deg, gärna i matberedare, ställ den i kylskåpet inpackad i plastfolie i minst en timme.

Dela upp degen och vik och kavla den, helst i pastamaskin, cirka 20 gånger. Sedan får den vila medan du börjar förbereda såsen.

Såsen:

  • 1 dl kallpressad olivolja
  • Kärnade oliver (som man kärnar själv, turkiska soltorkade svarta oliver är Timos rekommendation ) 
  • En stor solovitlök eller tre vitlöksklyftor
  • Tomater
  • Chilifrukter, en stark som finhackas och en mildare som man skär grovt. 

När du skurit vitlöken i tunna skivor, kärnat ur oliverna och hackat tomaterna som man också strör lite salt på så är det dags att värma olivoljan på spisen. Var uppmärksam så det inte blir för hett, då kan det bli farligt!

Var uppmärksam så det inte blir för hett, då kan det bli farligt!

Värm oljan till strax över 100 grader, då lägger du i vitlöken och så får det sjuda där i cirka 10 minuter. Sedan lägger du i övriga ingredienser. Den starka chilifrukten ska finhackas men den mildare varianten ska grovhackas och läggas i sist.

Koka spagettin i pastavatten i ungefär 2 minuter. Blanda ihop det med såsen och servera med rikliga mängder parmesanost och malen svartpeppar.

Nu är det färdigt!

Under tiden som Timo Räisänen lagade mat så pratades det även om hans första egna skivprojekt på svenska som släpps i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".