Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radiokocken

Klassiska julsmaker med hälsosam twist

Publicerat torsdag 7 december kl 14.36
Karin Haglund bjuder på nyttiga recept till julbaket.
1 av 2
Karin Haglund bjuder på nyttiga recept till julbaket. Foto: Kristin Karlsson /P4 Sjuhärad
Chokladbräck med mandlar, pumpafrön och tranbär.
2 av 2
Chokladbräck med mandlar, pumpafrön och tranbär. Foto: Karin Hagberg, Radiokocken

På jakt efter nya recept till adventsmyset? Radiokocken Karin tipsar om hur man gör nyttiga godsaker.

Sagolikt goda raw food-bites

Cirka 15–20 stycken

Botten

  • 4 dl valnötter
  • 10 färska dadlar (urkärnade)
  • 1 dl rå kakao
  • 2 tsk vanilj
  • 1 tsk yaconsirap eller agavesirap
  • en gnutta salt

Chokladglasyr 

  • 1 dl kokosolja
  • 1 dl rå kakao
  • 3 msk yaconsirap eller agavesirap
  • en gnutta salt

Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare. Tryck ut i en form med avtagbar kant. 

Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad, blanda ner övriga ingredienser till chokladglasyren och rör om ordentligt. 

Häll chokladglasyr över, blir det över kan du göra ett gäng praliner av chokladglasyren. 

Ställ kallt, i kyl eller frys, så att chokladglasyren stelnar. Skär i bitar. 

 

Karins Pepparkaksbollar

cirka 15 stycken

  • 2,5 dl pumpafrön
  • 16 dadlar (färska och urkärnade)
  • 2 torkade fikon i mindre bitar
  • 2 msk rivet kakaosmör
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 tsk apelsinzest
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk vanilj
  • 1 krm malen ingefära
  • en gnutta salt

 

Mixa pumpafrön, fikon och dadlar i en matberedare, tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa igen. Forma till bollar. Rulla eventuellt i kanel. Lägg i fina formar. 

Ställ kallt i minst någon timme innan servering. Går utmärkt att frysa och ta fram en stund innan fikadags!

 

Karins raw chokladbollar

 cirka 15 stycken

  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 15 färska dadlar (urkärnade)
  • 2 torkade fikon (i mindre bitar)
  • 2 msk raw kakao + ev extra om du ska rulla bollarna i detta
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1 tsk vanilj
  • en gnutta salt
  • eventuellt mörk choklad att doppa bollarna i

 

Mixa alla ingredienser i en matberedare, (jag gillar personligen att mixa smeten rätt länge så att den blir helt slät). 

Forma till bollar och rulla ev i raw kakao eller doppa i mörk smält choklad.

Ställ bollarna kallt i minst 1 h innan servering för bäst resultat. De håller cirka 5–7 dagar i kyl och längre tid i frys. 

 

Karins chokladbräck med mandlar, pumpafrön och tranbär

  • 2 dl raw kakaosmör
  • 2 dl raw kakao
  • 2 msk kallpressad kokosolja
  • 4–6 msk yaconsirap
  • en gnutta salt
  • några droppar apelsinolja (eller smaksätt med apelsinzest = finrivet skal från ekologisk apelsin)
  • Mandlar
  • pumpafrön
  • torkade tranbär

Smält varsamt kakaosmör och kokosolja i ett ljummet vattenbad. Blanda sedan ner raw kakao och yaconsirap, en gnutta salt och eventuell smaksättning som apelsin. Rör om. 

Häll chokladen i en bakplåtsklädd form. Strö över valfri mängd mandlar, pumpafrön och torkade tranbär. Det kan också vara gott med exempelvis mullbär, finklippta fikon, paranötter, bovetecrunch etc. 

Ställ kallt så att chokladen stelnar, i kyl eller frys. Bryt eller skär chokladen i önskad storlek.

/Karin Haglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".