Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Västtrafik inför nya priser

Publicerat lördag 29 oktober 2005 kl 09.55

Västtrafik har beslutat om ett nytt prissystem under nästa år. De gamla periodkorten ska försvinna och ersätts av ett enda västtrafikkort där resenärerna har olika alternativ att välja mellan

För att få ett enklare prissystem har Västtrafik sedan tidigare beslutat att ersätta dagens tre olika prissystem med ett gemensamt. Nu har Västtrafiks styrelse också beslutat vad resorna i det nya systemet ska kosta. Det nya prissystemet införs i två steg med början i mars 2006. De gamla periodkorten försvinner och ersätts av ett enda Västtrafikkort där resenärerna har olika alternativ att välja mellan.

Prissättningen är uppbyggd i flera nivåer. En kommun motsvarar en zon och fritt resande inom en kommun kostar 500 kronor per månad. Omkring 80 procent av alla resor sker inom en kommun. Priset för kommunkortet i Göteborg är inte klart ännu, det pågår en dialog mellan Västtrafik och Göteborgs kommun där alternativ mellan 500 och 525 kronor utreds. Styrelsen beslutade också att man ska se över priset på de lite kortare resorna över en kommungräns.

De som reser över en kommungräns betalar 770 kronor och kan då resa i alla kommuner i hela Västra Götaland med undantag för Göteborg. Den nuvarande biljetten Regionen Runt på 30 dagar sänks från 1 400 kronor till 1 150 kronor per månad. Det kortet gäller för resor i hela Västra Götaland med buss, tåg (ej X2000), spårvagnar och båtar. För de resenärer som dagligen reser till och från jobb eller utbildning på de lite längre sträckorna, som exempelvis Skövde-Göteborg, blir priset per resa 26 kronor (räknat på 44 resor/30 dagar). I och med det nya lägre priset på Regionen runt på 30 dagar så ersätter det kortet flera av de gamla korten. Den rabatt på 25 procent som Västtrafik idag ger till dem som studerar på högskola och universitet, då de köper Regionen Runt 30 dagar, blir kvar.

Priset på Fritidskortet blir oförändrat 510 kronor, priset på Regionen runt på 24 timmar och priset för kontantbiljetterna blir också oförändrade. På de ställen där det finns så kallad stadstrafik kommer man att kunna resa inom tätorten för 320 kronor per månad.

Ungdomar får som tidigare 25 procents rabatt och precis som idag blir rabatten 25 procent för dem som väljer att resa under lågtrafiktid.

Pris och giltighet för det så kallade Tvåstadskortet mellan Trollhättans och Vänersborgs tätorter ska utredas ytterligare.

– Det finns stor enighet i styrelsen att främja de långväga resorna i regionen. På så vis möjliggör vi för fler människor att kunna välja arbete och utbildning på längre avstånd hemifrån än tidigare. Dessutom hoppas vi att resandet med kollektivtrafiken på fritiden ska öka genom att fler än idag kommer att använda Regionen Runt-kortet för arbetspendlingen, säger Leif Blomqvist, styrelseordförande i Västtrafik.

För 680 kronor per månad ges resenärerna möjlighet att resa i Göteborg Partille, Ale södra, Öckerö, Mölndal, Härryda väster (Mölnlycke) och Härryda mitt (Landvetter).

Vill man resa i Göteborg, Partille, Ale, Öckerö, Härryda, Mölndal, Lerum, Kungsbacka och Kungälv blir priset 950 kronor.

- Målsättningen med det nya prissystemet har varit att skapa enkelhet i hela Västra Götaland och att så få som möjligt ska drabbas av större prishöjningar. Det innebär att en del resenärer kommer att betala mindre och de som idag har betalat förhållandevis lite för sina resor, jämfört med andra sträckor, kommer att få betala mer, säger Västtrafiks vd Håkan Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".