Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Föroreningar i Viaredssjön

Publicerat onsdag 16 november 2005 kl 07.20

Föroreningarna i Viaredssjön måste kartläggas och åtgärdas. Det kräver nu Lygnerns vattenvårdsförbund. Förbundet vill också att de höga utsläppen av fosfor från reningsverket i Olsfors minskas.

Lygnerns vattenvårdsförbund slår nu larm om oacceptabelt höga föroreningar som finns i Viaredssjön och Sörån. I brev får Bollebygds kommun och Borås kommun krav att vidta åtgärder för att komma tillrätta med situationen.
När det gäller Viaredssjön har mycket höga halter av kadmium och zink spårats. Det är de högsta halterna i hela Lygnerns avrinningsområde. Än mer allvarligt är att halterna av kadmium och zink har fortsatt att öka de senaste tio åren, vilket tyder på att utsläpp och läckage fortsätter.
Botten på Viaredssjöns djupaste ställen har höga halter av PCB och  tungmetaller och det är, enligt vattenvårdsförbundet, viktigt att det klarläggs hur och när  gifterna hamnat där de nu är. Även kvicksilver som påträffats i fågelägg vid sjön väcker oro.
För Bollebygds del är det Olsfors reningsverk som är det stora problemet. Reningsverket har det största utsläppen av fosfor i hela Lygnersn avrinningsområdet. Av fosforutsläppen från åtta reningsverk står Olsfors för hälften. Det är inte acceptabelt säger Vattenvårdsförbundet.
De båda kommunerna får nu ett halvår på sig för att uppge vad man tänker göra åt problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".