Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad kontroll av livsmedel med nya EU-förordningar

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 12.07

Det råder oklarheter om de nya regler kring hygien och kontroll av livsmedelshantering som börjar gälla nästa årsskifte, från första januari.

Fyra nya EG-förordningar börjar gälla från årsskiftet men än återstår mycket pappersarbete om vad som ska gälla i Sverige.  En nyhet den första januari är att personal i storkök, på restauranger och pizzerior ska ägna mer tid till att dokumentera all hantering av mat och dryck i så kallade egenkontrollprogram. När problem uppstår, som en matförgiftning hos en gäst till exempel, så ska en inspektör kunna följa hanteringen från förvaring i kyl, frys och skafferi vidare till tillagning och till sist servering - bara genom att gå igenom uppgifter från kökspersonalen och leta efter avvikelser. Men beskrivningen av hur det arbetet ska gå till är fortfarande inte klar och det är osäkert om man kommer att hinna i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".