Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt avfallsbolag i Borås

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 17.43

Ett nytt avfallsbolag är på väg att bildas i Borås. Bolaget ska ta hand om alla sopor men även ansvara för sopförbränning och elproduktion och vara helägt av Borås Stad.

På det här sättet försvinner Borås Energi och istället bildas det nya bolaget Borås Energi och Miljö AB.

Hela verksamheten vid Borås Energi och Sobacken ska samordnas under det nya bolaget som kommer att ha 130 anställda.

Meningen är att det ska bli samordningsvinster med det nya bolaget. Dagens kommunala bolag i Borås konkurrerar delvis om samma produkter, sopor. Borås Energi bränner sopor och skapar energi och fjärrvärme. Gatukontoret och sophanteringen på Sobacken samlar in, sorterar och säljer delvis samma sopor.

Att man inte vill ha en ny kommunal förvaltning beror på att man vill ha verksamheten i ett bolag där vägen mellan beslut och handling blir kortare.

Ska man agera på en kommersiell marknad så behövs det att organisationen är kommersiellt uppbyggd, dvs i ett aktiebolag, säger flera av de tjänstemän och politiker som varit inblandade i det omfattande arbete med den nya organisationen.

Arbetet med den nya organisationen har pågått under drygt ett år och är nu så klar att ett förslag finns framme.

Gatunämnden vill att det nya bolaget ska börja verka vid halvårskiftet 2006. Detta för att inte tiden från då fullmäktige ger klartecken, vilket väntas ske inom några månader, tills det realiseras, ska bli för lång. Det skulle kunna skapa oro bland de många anställda som berörs, enligt utredarna.

Många frågor är kvar att lösa. Bland annat hur den verksamhet som blir kvar inom Gatukontoret ska organiseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".