Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopp för personer med svår Alzheimer

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 07.18

Nu tänds hoppet för att personer med svår Alzheimer kan få hjälp genom läkemedel. Detta visar en svensk studie som bland annat gjorts på vårdcentralen i Fritsla.
Distriktsjuksköterskan i Marks kommun, Margareta Elofsson, säger att hon såg flera konkreta förbättringar hos många av de 13 patienterna som deltog.

Läkemedlet som ingick i studien heter Aricept och är redan godkänt för behandling av mild till medelsvår alzheimer, men det var första gången medlet testades på patienter som var svårt sjuka.
248 patienter deltog i studien som gjordes tillsammans med läkemedelsföretaget Pfizer och Margareta Elofsson säger att hon bara hört ett fåtal negativa uppgifter om studien från de andra testorterna. Själv såg hon bara positiva resultat i Fritsla, även om det kan vara svårt att veta exakt hur patienterna själva upplevt det.

ALZHEIMERS SJUKDOM

Alzheimers sjukdom, uppkallad efter den tyske neuropatologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864-1915), är den vanligaste formen av demens. Den drabbar oftast människor över 65 år och är den fjärde vanligaste dödsorsaken i västvärlden, efter hjärt-kärlsjukdomar, cancer och slaganfall.
I Sverige beräknas ungefär 80 000 personer lida av sjukdomen. De tidigaste symtomen är försämrat minne, förvirring, humörsvängningar, svårigheter att uttrycka sig och förstå vad andra säger. Ångest, sömnsvårigheter och nedstämdhet är vanligt.
Det forskas intensivt om orsakerna till alzheimer. Genetiska faktorer verkar spela en avgörande roll, men även miljöfaktorer har stor betydelse. Vid sjukdomen förtvinar nervcellerna i hjärnans minnescentrum, en process som kan spridas till andra delar av hjärnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".