Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler brister i vården än tidigare

Publicerat lördag 25 mars 2006 kl 08.28

Det finns fler brister i läkemedelshanteringen inom hälso- och sjukvården i Borås Stad än vad som tidigare varit känt.
Även antalet fallolyckor är högre än vad som tidigare rapporterats, visar en färsk rapport från MAS - den medicinskt ansvariga sjuksköterskan.

Siffrorna som presenteras i rapporten från MAS kan tyckas alarmerande. Antalet rapporterade fallolyckor i gruppboendena har mer än fördubblats från 2004 till 2005, från 143 anmälda fall 2004 till 211 förra året.
Målet är att minska antalet fallolyckor med tio procent per år, men totals sett för alla enheter inom omsorgen i Borås har antalet fallolyckor ökat, enligt statistiken.
Det samma gäller för antalet rapporterade fall av läkemedelsavvikelser. Även där finns en målsättning att minska antalet felmedicineringar med tio procent - men antalet rapporter ökar från 2004 till 2005 - från 162 stycken 2004 till 252 förra året.
Men siffrorna är inte så allvarliga som de kan tyckas. Ökningen anses inte bero på att det faktiskt varit fler avvikelser än förra året - utan på att de olika verksamheterna blivit bättre på att anmäla dem. Det har tidigare alltså varit ett stort mörkertal med fallolyckor och felmedicineringar som aldrig rapporterats. Och det är väl det positiva med den här rapporten - att nu vet de ansvariga hur läget är.
Tilläggas kan att fallorlyckorna bara resulterat i ett fåtal frakturer. Felmedicineringarnan har inte heller fått några allvarliga följder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".