Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gymnasisters val kan ge större förskolegrupper i Ulricehamn

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 14.42

Allt fler gymnasieungdomar i Ulricehamn väljer att studera på annan ort, något som beräknas kosta kommunen 10 miljoner kronor extra nästa år. Följden blir att barn- och utbildningsnämnden måste spara inom andra området. Bland annat riskerar det att bli färre lärare per elev på grundskolan och större barngrupper inom barnomsorgen.

Kommunstyrelsen har beslutat att barn- och utbildningsnämnden inte får mer pengar, trots ökade åtaganden nästa år.

Det betyder i praktiken att barn- och utbildningsnämnden måste spara 14 miljoner kronor. Större delen av de ökade kostnaderna, 10 miljoner kronor, beror på fler elever på gymnasiet och interkommunala ersättningar, det vill säga att allt fler gymnasieelever väljer att studera i andra kommuner. Det sistnämnda kan kommunen inte kan påverka, men Ulricehamn måste ändå betala.

Det betyder i sin tur besparingar på andra håll, något som kommer att påverka kvaliten i negativ riktning.

Grundskolan får en minskad lärartäthet, liksom förskolan. Målet med fem barn per anställd i förskolan går inte att nå - och därigenom förlorar kommunen även några miljoner i statsbidrag. Det blir också större grupper inom barnomsorgen och mindre pengar till läromedel och underhåll. Detta trots att stora nedskärningar gjorts inom skolbarnomsorgen de senaste åren.

Även resursskolorna riskerar besparingar som kan leda till att förvaltningarna får svårt att möta elevernas behov.

Dessutom kommer bland annat även bidraget till de fristående skolorna att minska, vilket kan få stora konsekvenser eftersom friskolorna är relativt små och därför ekonomiskt sårbara.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".