Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landsbygdsriksdagen avslutades

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 07.12
Paneldebatt landsbygdsriksdagen

Igår avslutades den tre dagar långa landsbygdsriksdagen i Borås med en paneldebatt med representanter från riksdagspartierna på plats.

Centerpartiet presenterade en ny landsbygdspolitik i samband med att landsbygdsriksdagen avslutades i Borås igår. Centern vill tillsätta en maktombudsman, som ska hindra ökad centralisering av besluten i samhället. Partiet vill också utse en minister med särskilt ansvar för landsbygdsfrågor. 
En nyhet var kravet på en maktombudsman.

-Vi har sett en utveckling där man tagit makt från människor, kommuner och regioner och gett till staten och ibland till EU, framhåller partiledaren Maud Olofsson. 
Hon vill dock inte gå in på vilka befogenheter ombudsmannen i praktiken ska få.


-Vi har inte tänkt färdigt i detalj och inte fastnat i tekniken, utan mer diskuterat funktionen. Det behövs någon som har särskilt ansvar att tydliggöra hur makten flyttar från lokal till central nivå, och någon som vanliga människor kan vända sig till när man berövats makt på olika sätt. Det kan vara forskare och andra i en fristående organisation som både kan granska och föra debatt om hur man ska behålla makt hos den enskilde.


Flera andra förslag i centerprogrammet handlar om förbättrad infrastruktur. Bland annat vill partiet att staten ska ta ansvar för att alla får tillgång till bredband, inte minst med tanke på företagare i glesbygd.


-Man har lagt ut det här på företag som ska konkurrera på en marknad. Men den marknaden finns inte på landsbygden. Det har inneburit att såna som jag inte har bredband, påpekar Olofsson. Eftersom en stor del av Sverige redan har tillgång till bredband, tror centerledaren att det handlar om ”inte särskilt många miljarder” för att få full täckning. 


En övergripande punkt i centerprogrammet är att Sverige bör få en landsbygdsminister. Det är också en post partiet självt gärna skulle besätta. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tycker dock att Maud Olofsson borde vänta med sådana förslag.


-Jag får ta till en gammal centerpartist, Gunnar Hedlund, som sade att vi får väl skjuta björnen innan vi säljer skinnet. Vi får väl vinna valet innan vi fördelar ministerposterna, säger han till TT.


Hägglund får medhåll av moderatledaren Fredrik Reinfeldt, och folkpartiledaren Lars Leijonborg påpekar att fler än centerpartiet skulle vara intresserade av landsbygdsministerposten.


Förslaget om en landsbygdsminister är inte nytt. Glesbygdsverket framförde det till regeringen 1997. Centern är inte ensam om att vurma för landsbygden. Till exempel lade kristdemokraterna fram ett motsvarande program i fredags. 


Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist meddelade igår att regeringen och samarbetspartierna kommer att presentera ett landsbygdsprogram inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".