Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya Ulricehamn växer fram Beslut redan i eftermiddag

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 15.41

Nu på måndagseftermiddagen diskuterar kommunstyrelsen i Ulricehamn en fördjupad översiktsplan som kan komma att få genomgripande konsekvenser för Ulricehamns tätort - inte minst för området mellan centrum och Prångens camping.

Det är bland annat den nya sträckningen av riksväg 40 - och framtida planer på en ny järnväg - som kan komma att förändra Ulricehamn.

Riksväg 40 hamnar i framtiden längre norrut och Vistavallens indrottsplats måste flytta - förmodligen till Lassalyckans friluftsområde. Nya riks40 innebär förmodligen också en ny och mer attraktiv infart till stan. Kanske kommer också bussterminalen att flyttas från gamla järnvägsstationen till Marknadsplatsen.

Om dessutom götalandsbanan blir en verklighet kan det blir en ny tågstation i närheten av Prången. Och därmed kommer hela centrum att förskjutas norrut. Bronäsområdet mellan Prången och centrum kallas för idéstaden och kommer att genomgå en omfattande förvandling, dels med kontor, handel och andra verksamheter, men också med många nya bostäder. Det talas till och med om 6-8 våningar höga hus längre in i området!

Samtidigt ska småskaligheten och Ulricehamns särdrag bevaras. Stan ska inte växa i omfång, utan snarare förtätas där det är möjligt. Och området nära Åsunden ska utvecklas och bli mer tillgänglig, i centrum kan det blir en kanal parallellt med Strandgatan och i den norra delen en aktivitetspark för alla åldrar.

Närheten till naturen ska bevaras - och promedanslingor och cykelleder ska främja s k aktiva transporter och leda till ökad hälsa och livskvalitet.

                             Jan-Åke Thorell ( jan-ake.thorell@sr.se )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".