Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

20 miljoner till bad i Mark

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 15.10

Minst tjugo miljoner satsas på badanläggningarna (i centralorten) i Mark.

Det ser ut att bli resultatet att politikerna i kultur- och fritidsnämnden efter all turbulensen och turer kring baden.

(Ett utbyggt Kaskad vid gymnasiet med ny rehabbassäng och ombygda omklädningsrum och en ny utomhusbasäng i Kinna vid Backagårdsgårdbadet är nu politikerna eniga om.)

Turbulensen kring centralortens bad har varit stor under lång tid. Politikerna börjar nu dock bli eniga och därför drar nu alla åt samma håll.

Klart är att det blir en utomhusbassäng vid Backagårdsbadet i Kinna. En helt ny, efter att den gamla helt enkelt ramlat sönder och nu för andra sommaren kommer badet att vara stängd. Byggstart är preliminärt satt till efter sommaren och den får kosta fyra miljoner.

Utbyggnaden av Kaskad, kommunens stora badanläggningen vid gymnasiet, Kunskapens Hus, har det också rått stark politiks oenighet kring. Partierna har nu haft frågan på remiss och kultur- och fritidspolitikerna har vid sammanträdet på onsdagen enats.

Pengar, 25 miljoner kronor, finns i långtidsbudgeten och förhoppningen är nu att en arbetsgrupp i kultur- och fritidsnämnden driver frågan vidare så att man till hösten kan lägga fram ett färdigt förslag. Kostnaden är ännu osäker, kanske ca 15 - 20 miljoner. Politikerna har nu enats om följande.

* En ny rehabbassäng byggs vilket innebär att det kommer att finnas två rehabbassänger. Den får liksom den tidigare höj-, och sänkbar botten.

* Omklädningsutrymmena byggs om och anpassas för handikappade.

* Entren byggs om och moderniseras och görsa säkrare.

* Vil-, och behandlingsrum byggs under förutsättning att delar av ytorna går at hyra ut.

Det här innebär att det är de handikappade som kommer att märka ombyggnaden, inte de andra badande i lika stor utsträckning.

Därför har också kultur- och fritidspolitikerna varit överens att det är skattebetalarna som får ta kostnden för den mesta delen av de fördyringarna som badet nu kommer att generera, inte de badande.

Totalt finns det 25 miljoner för ombyggnad av Kaskad i långtidsbudgeten men hur mycket pengar den här ombyggnade kommer att kosta är det ingen som vet men gissningsvis mellan 15 och 20 miljoner. Till detta kommer Backagårdsbadet där det redan finns avsatt 4 miljoner kronor.

Nu ska en arbetsgrupp bestående av sex politiker i kultur- och fritidsnämnden arbeta fram ett färdigt ombyggnadsförslag. Efter sommaren beäknas förslaget vara klart, och då sätts samtidigt spaden i jorden för ett nytt Backagårdsbad.

                                               

Pär Sandin par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".