Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordunderskott i socialnämnden i Mark Dyster kvartalsrapport kom i går

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 07.26

Socialnämndens verksamhet i Mark pekar på ett rekordunderskott på 16 miljoner kronor. Det är den bistra sanningen efter att första kvartalsrapporten nu är klar. Det är fortsatta kraftiga kostnadsökningar inom familjeomsorgen och LSS-verksamheten. Några stora besparingar finns ännu inte föreslagna utan bara minde på dryga två miljoner kronor.

Den färska kvartalsrapporten är en mycket dyster läsning. Den stora kostnadsökningen, 13 miljoner beror på placeringar av barn men även några vuxna på institution. Dryga tre miljoner ligger på fördyringar inom LSS, dvs stöd och service för funktionshindrade.

Det här är en uteckling som pågått i flera år. Sedan 2000  exempelvis har kostnaden för LSS ökat med nästan 70 procent! Individ och familjeomsorgen, där placeringar av unga ingår, har ökat än mer, med 65 procent och det bara sedan 2004.

En stor del av detta har äldreomsorgen fått betala under åren genom bantningar, men nu blir det allt svårare att hitta nya sparobjekt.

Dom nu föreslagna besparingarna är på dryga två miljoner och några direkta indragningar på viktiga saker är det inte utan främst en besparing på minskad kompetensutveckling för vissa grupper.

Verkligheten är alltså att placeringar av barn och vuxna och kostnaderna för LSS dvs stöd och service till handikappade ökar. Det är en ökning som pågått länge. Den strategi att hitta besparingar och effektivíseringar inom socialförvaltningen för att komma tillrätta med underskotten, håller inte längre. Inom förvaltningen märker man nu att hela verksamheten är så hårt bantad att det snart börjar läcka på fler ställen inom organisationen.

Inom LSS finns det varningssignaler att det kan komma ännu fler kostnader som inte är medräknade i den prognos som lagts nu. Även äldreomsorgen är nu så hårt bantad att även där kan det dyka upp problem.

                          Pär Sandin ( par.sandin@sr.se )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".