Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Framtida flygbullret i Sjuhärad utreds

Publicerat söndag 23 april 2006 kl 07.15

Marks kommun vill att det görs en grundlig utredning om var flygvägarna kring Landvetter flygplats gör minst skada.
För Marks del så är det ett viktigt strategiskt område kring Hällingssjö och Ubbult som hotas. Där planerar kommunen en utbyggnad - med mycket inflyttning framförallt från Göteborg.

Var in- och utflygningarna vid Landvetter ska ske, avgörs i inte mindre än i fem olika processer och fem kommuner slåss för att INTE få de nya flygvägarna till och från Landvetter flygplats över just sin kommun.
Även Bollebygds kommun är orolig för att flygvägarna ska skapa buffertzoner, som kan hindra en framtida bebyggelse.

Just nu pågår flera processer som avgöra var de framtida flygvägarna till och från Landvetter kommer att gå.
Inom kort avgörs om trafiken på Landvetter ska gå över delar av Ubbhult och Hägnen i Marks kommun på det sätt som dom gjorde för 8 år sedan. Och då var kritiken stark mot bullret.
För just området kring Hägnen och Ubbhult är ett av Marks kommun stratetigskt viktigaste områden där man planerar utbyggnad med mycket inflyttning framförallt från Göteborg. Redan har starka påtryckargrupper bildats.
Det är Härryda, Mölndal, Bollebygd, Mark och Kungsbacka kommer som påverkas av de nya flygvägarna.
Först av de många miljöärenden som pågår, är om flygvägarna ska återgå till de som gällde före 1998. Då ändrades nämligen flygvägarna och de nya, som planen flyger på idag, minskade påverkan på Marks kommun och då framförallt Ubbhult, Hägnen och Hällingsjö.
Men genom överklagningar av giltigheten av den här ändringen, har nu miljööverdomstolen rivit upp beslutet för de flygägar som används nu. Därför måste Luftfartsverket återgå till flygvägarna från 1998 från nästa år om inte en omprövning kan ske. Därför pågår ett ärende om att införa de gamla vägarna. Att återgå till de gamla innebär fler flygningar över det känsliga Hägnen och Ubbhult.
Samtidigt så pågår nya reviderade flygvägar i trafiken mot Stockholm och österut. Dessa nya flygvägar påverkar också kommunerna.
Yterligare en stor utredning startar inom kort och den behandlar hela den framtida utökade trafiken på Landvetter. Den processen börjar i vår. Så även om en kommun lyckas få igenom en flygväg som minskar påverkan på den egna kommunen kan en sådan vinst visa sig kortsiktig, eftersom ett annat pågående miljöärende för Landvetter kan innebära en flygväg godkänns som påverkar kommunen i än högre grad.
Därför vill nu Marks kommun att det görs en grundlig utvärdering av flygvägarna för att hitta de optimala flygvägarna där påverkan på boende är minst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".