Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställda vid Borås lasarett anmälda till HSAN

Publicerat tisdag 27 juni 2006 kl 13.45

Flera anställda på akutmottagningen på Borås lasarett har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, i samband med att en 15-årig pojke från Herrljungatrakten förlorade sin ena testikel. Pojken fick inte rätt vård i tid och förlorade sin ena testikel.

Pojken sökte vård på grund av svåra smärtor i nedre delen av magen. Efter att blindtarmsinflammation uteslutits skickades pojken hem med rådet att återkomma om smärtan höll i sig. Två dagar senare sökte pojken vård igen, men blev nu hänvisad till sin lokala vårdcentral. Distriktsläkaren där misstänkte testikeltorsion, vilket innebär att en testikel roterat så att blodtillförseln stryps, och familjen uppmanades att genast uppsöka akutmottagningen. Trots distriktsläkarens misstanke om torsion ville läkaren där skicka hem pojken igen. Då föräldrarna stod på sig fick han efter lång väntan genomgå en ultraljudsundersökning. Tolv timmar efter att pojken sökt vård för andra gången genomfördes en akut operation då en testikel avlägsnades. Testikeln hade då varit utan blodtillförsel så länge att vävnaden var helt död. Pojkens far anmäler nu personalen vid Borås Lasaretts akutmottagning då han menar att testikeln hade kunnat räddas om distriktsläkarens misstanke tagits på allvar. Personalen på akutmottagningen har ingen möjlighet att kommentera anmälan idag, då ansvarig läkare inte har haft möjlighet att sätta sig in i fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".