Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det kan bli maktskifte i Mark

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 08.13

Det kan bli maktskifte i Marks kommun. Socialdemokraterna med Pelle Pellby i spetsen kan ta över. Detta sedan Marksbygdspartiet nu meddelat att man inte tänker ingå i någon politisk allians.
Det kan också bli fråga om ett samarbete över blockgränserna.

Under gårdagen offentliggjorde Henry Sandhal i Markbygdspartiet hur partiet ser på den oklara politiska situationen i Mark.
Bakgrunden är att socialdemokrater och vänsterpartiet har 23 mandat och den borgerliga alliansen tillsammans med miljöpartiet har 22 mandat. Markbygdspartiet har sex mandat och är tungan på vågen.
Markbygdspartiet offentliggör nu två ståndpunkter. För det första att partiet inte tänker ingå i något politiskt block och för det andra att man inte anser att den kompetetens som kommunstyrelsens ordförande bör ha varken finns hos  centern eller moderaterna.
Spelet kring makten i Mark har pågått sedan valnatten. Hittills har alliansen och socialdemokraterna hållit alla vägar öppna. Markbygdspartiet har försökt få största möjliga utrymme för sin politik.
Moderater vill ha en majoritetsledd ledning där Margareta Löfgren skulle bli kommunstyrelsens ordförande. 
Socialdemokraternas Pelle Pellby vill inte bli kommunstyrelsens ordförande med Henry Sandahls hjälp. Socialdemokrater, men även representanter för centern och folkpartiet har diskuterat den modell som redan finns i Västra Götaland, det vill säga en majoritet med socialdemokraterna, centern och folkpartiet.
På det viset skulle centern och folkpartiet få mer makt än i opposition och dessutom några ordförandeposter i nämnderna.

Men även utan en sådan konstellation skulle socialdemokraterna kunna få ledningen genom att de borgerliga låter socialdemokraterna få ordförandeposten i kommunstyrelsen och ordförandeposterna i nämnderna.
Man förväntar sig då att socialdemoktaterna släpper alla vice ordförandeposterna till alliansen.
På det sättet är Markbygdspartiet neutraliserat.
För Pelle Pellby kan det nu bli tal om att axla ett tungt ansvar att leda kommunen i ett komplicerat läge med två oppositioner, dels från den gamla alliansen och dels från Markbygdspartiet.
Det kan bli mer av den så kallade markandan med mycket samförstånd över blockgränserna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".