Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kalkonstek med salviabrynta druvor

Publicerat onsdag 1 november 2006 kl 16.29

I Meny vecka 44 2006

1 kalkonbröst med skinn på ca 600 g
eller 2 bröst á 200-300 g
salt och peppar

Kryddning:
2 kvistar salvia (repade blad)
½ bunt persilja (hackad)
2 vitlöksklyftor (rivna)
3-4 msk olivolja
skal från 1/2 citron eller limefrukt

Lägg allting i matberedare och kör i ca 1 minut.
Eller blanda ihop i mortel.

Sås:
3 schalottenlökar (hackad)
1 palsternacka (hackad)
1 stjälk blekselleri (i fina skivor)
1-2 msk olivolja + 1 msk smör
1 msk av kryddblandningen
1½ dl torrt vittvin
1 msk vit balsamicovinäger
1½-2 dl hönsbuljong
1 dl grädde
ev. lite honung, ca ½ tsk

Gnid in kalkonbröstet med kryddblandningen, men spara lite av blandningen till såsen. Låt bröstet marinera i rumstemperatur i ca 2 timmar eller gärna i kylskåpet över natten. Ta fram bröstet, salta och peppra ordentligt och bryn det på medelstark värme i smör-oljeblandningen. Sätt in i ugnen på 125° och stek det tills det är en innertemperatur på 65°.
Gör såsen under tiden. Fräs den hackade schalottenlöken och grönsakerna i lite smör tills det börjar ta färg. Tillsätt då lite av den sparade kryddblandningen och fräs en liten stund till.
Häll på vinet, vinägern och buljongen, låt det småputtra i ca 15 minuter och häll sedan på grädden. Puttra vidare i ca 5-6 minuter och sila sedan av. Kom ihåg att trycka ut all vätska som finns i de avsilade grönsakerna. Sätt tillbaka på spisen och smaka av med sat och peppar samt ev. lite honung.
Skulle såsen vara lite för tunn, kan man med fördel reda av den med lite Maizenamjöl. Vispa gärna ner en lite klick kallt smör straxt innan såsen ska serveras.

Ta ut bröstet när innertemperaturen har nått minst 65° och låt vila i ca 10 minuter innan det ska skäras upp. Värm lite smör i en belagd panna och stek de kärnlösa druvorna snabbt däri, strö gärna i några salviablad. Stek detta i ca 1-2 minuter och dra sedan av.
Skeda druvorna över det uppskurna kalkonbröstet och servera med den goda såsen.
Här passar det med en risotto, smaksatt med samma vin som i såsen och gärna lite getost. Eller kan en pasta tillsammans med nykokt broccoli och rostat mandel passa utmärkt här.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".