Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Vallmokaka som smälter i munnen

Publicerat onsdag 1 november 2006 kl 16.40

I Meny vecka 44 2006

150 g smör (rumsvarmt)
6 ägg (delade i gulor och vitor)
175 g socker
1 msk honung
1 msk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
½ citron (fint rivet skal)
200 g blå vallmofrö
125 g malda nötter som hasselnöt, pecannöt eller mandel

Lägg vallmofröerna i en matberedare eller mixer och mixa sönder dem så gott det går. Blanda ihop smör, äggulor, och hälften av sockret och honungen. Rör det tjockt och pösigt. Tillsätt sedan kanel, kardemumma, ingefära och citronskalet, blanda ihop väl.
Vispa äggvitorna lite lätt, tillsätt resten av sockret i omgångar och vispa vidare så det liknar en maräng. Lyft ner marängen växelvis med vallmo och de malda nötterna i äggsmeten. Gör detta med varsam hand. Jag brukar vispa ner 1/3 del av marängen och sedan brukar jag vända ner resten mera varsamt.
Smörj en avlång kakform väl och pudra ut med lite malda nötter eller ströbröd. Häll kaksmeten i den och grädda i 175° ca 20-30 minuter. Kolla gärna med en sticka. Låt kakan svalna lite men inte kallna helt när den ska ut ur formen.
Det här är en god kaka till kaffet kanske toppad med lingongrädde eller sockerrostad och toppad med karamellstekta äpplen.
Skär då kakan i ca 2 cm tjocka skivor, pensla skivorna med en sockerlag, gärna vaniljsmakande och sätt in dem i ugnen på 200° i ca 2 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna.

Ta fram en belagd panna och stek äpplena i lite smör på båda sidor. När de börjar få lite färg, strör man på lite socker eller honung samt en aning malen kanel. Låt det nu karamellisera dvs. stek vidare tills sockret har smält och det blivit en karamell. Se upp, att det inte bränner, vrid ner värmen en aning. Vill man så kan man tillsätta lite calvados eller konjak mot slutet. Välj en fast äppelsort tex. Cox Orange eller Golden Delicius.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".