Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Slottsstek

Publicerat torsdag 9 november 2006 kl 13.00

I Meny vecka 45 2006

6-8 port

1½ kg benfritt nötkött av t.ex.
fransyska, innanlår eller rostbiff
ca 2 msk smör el. margarin
ca 1½ tsk salt
½ tsk mald vitpeppar 3-4 dl vatten
3 gula lökar
1-2 medelstora morötter
1 purjolök
8 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk vinäger
6-7 ansjovisfiléer

Bryn steken långsamt runt om i lite smör eller margarin i en stekgryta. Salta och peppra efteråt. Häll över vatten och lägg lock på grytan. Låt det hela puttra sakta i 1-1½ timme. Skala lök och morot och skär i skivor. Ansa, skölj och strimla purjon. Lägg grönsaker, ansjovisfiléer, pepparkorn, lagerblad och lite vinäger i grytan när ungefär halva koktiden har gått. Koka tills köttet är mört när man provsmakar. Ta upp grönsakerna och köttet. Sila spadet och använd det till såsen.

Till såsen:
6 dl sky
(½ tsk socker)
3 msk idealmjöl eller vanligt vetemjöl
1-2 dl grädde

Mät upp ca 6 dl av kokspadet (öka eventuellt ut med vatten) och häll upp det i en liten kastrull. Red av med 3 msk idealmjöl som först rörts ut i den kalla grädden.  Koka såsen sakta i 3-4 minuter. Smaka av med en aning vinäger, möjligtvis också några korn socker och lite ansjovisspad. Servera köttet skuret i skivor med grönsakerna runt omkring och med såsen i separat skål. Kokt potatis till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".