Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kokt lamm med dillsås

Publicerat torsdag 9 november 2006 kl 13.01

I Meny vecka 40 2007

4 port

500 g benfritt lammkött
av rygg, bringa eller bog
1 purjolök
1 morot
5 vitpepparkorn
5 dillstjälkar
2 tsk salt per liter vatten

Dillkött är klassisk svensk husmanskost när den är som bäst. Kan också lagas med kalvkött. Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på kokande vatten så att det precis täcker köttet. Låt koka upp. Skumma noga och lägg i grönsakerna, skalade, sköljda och skurna i bitar, samt peppar, dill och salt. Lägg på lock och låt koka sakta tills köttet är mört, ca 1 timme.

Dillsås:
½ dl vatten
½ msk ättiksprit, 12%
2 tsk strösocker
5 dillstjälkar, hackade
1 msk smör
1½ msk vetemjöl
ca 4 dl buljong från lammkoket
1 dl mellan- eller vispgrädde
½ tsk salt
½ krm nymald vitpeppar
1 dl finhackad dill

Koka ihop vatten, ättiksprit, socker och dillstjälkar några minuter till en sötsur lag. Dra av från värmen och låt stå. Detta kan göras medan köttet kokar. Smält smöret och rör i mjöl. Tillsätt buljong i omgångar och under ständig vispning. Häll i grädde och låt koka 5 minuter. Smaksätt såsen med den silade, sötsura lagen och smaka av med salt och peppar. Tillsätt dillen i såsen vid serveringen. Den ger en vacker grön färg. Lägg med hjälp av en hålslev över köttet från koket i en serveringsgryta tillsammans med dillsåsen. Servera med nykokta fina rotfrukter, som morötter, selleri och palsternacka, samt kokt potatis.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".