Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Tillbehör på julbordet

Publicerat torsdag 30 november 2006 kl 11.49
1 av 2
Ia Ahlsgård, Restaurang PM i Växjö
2 av 2
Ulrika Boman, Restaurang PM i Växjö

Jultips från Ia Ahlsgård  och Ulrika Boman
Restaurang PM i Växjö

I Meny november 2006

Magnus senap:
100 g senapsfrö
3 msk vatten
½ msk socker
½ msk ättika
½ msk salt

Senapsfrö mortlas med senapskula. Tillsätt vatten, socker, ättika och salt. Vid servering tillsätt 2/3 senap och 1/3 grädde.

Curts hovmästarsås:
2 dl Edvins/Västerviks senap + 1msk Magnus senap
3 msk rödvinsvinäger
2 msk florsocker
2 msk flytande honung/apelsinblomshonung
ca 3 dl matolja
salt och peppar
1 dl finhackad dill

Blanda allt, utom olja som du tillsätter lite i taget under vispning. Smaka av med salt och peppar, dill vid servering. Blir den för tjock tillsätt lite vatten och mer olja om den är för stark.


Dill/spenatpesto:
1 dl hackad dill
1 dl hasselnötter
1 dl spenat
1-2 vitlökar, klyftor
1 dl västerbottenost
salt och peppar
2 dl matolja
2 msk crème fraiche

Mixa allt i en mixer utom oljan som körs i droppvis på slutet. Om den skär sig börja om från början och mixa igen. Den här används till sillinläggning och till rökt fisk.


Äppelvinaigrette till rökt fisk:
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk vit balsamvinäger
2 syrliga finhackade äpplen
1½ dl äppeljuice
salt och peppar
½ dl olifolja

Fräs lök och häll i vinägern. Koka ur och lägg i äpplena och juicen. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. Rör i olivolja på slutet.


Fänkålssallad med parmesanost och granatäpple:
2 fänkålsstjälkar
1 citron
½ dl olivolja
salt och peppar
socker
50 g valnötter
½ dl persilja
1 granatäpple
1 dl parmesanost

Finstrimla fänkålen mycket tunt. Marinera i olivolja, citronsaft, salt och peppar och lite socker. Låt stå 5 minuter. Blanda i grovt hackad persilja och nötter. Lägg upp på tallrik och strö på hyvlad parmesanost och granatäpple.

Grönkålssallad:
10 stora grönkålsblad
2 apelsiner i bitar och saften
1 citron, saften
1 finskuren rödlök
5-6 torkade, strimlade, fikon
100 g hasselnötter, rostade, hackade grovt
salt och peppar
2 msk olja

Strimla grönkålen och tillsätt övriga ingredienser. Blanda och smaka av med salt och peppar. Variera med ex. grapefrukt, clementiner, russin och olika nötter.


Havtornsgelé med saffran, gott till ost:
½ l havtornsbär
½ l äpplen i bitar

Kokas ihop med 1 dl vatten ca 10 minuter. Mosa i sil med silduk, se till att få ut all saften ur bären. Koka saften igen med 9 dl socker/per liter vätska. Tillsätt ½ g saffran. Koka i ytterligare ca 20 minuter tills den blivit transparant. 

Glöggtryffel:
100 g vispgrädde
40 g honung, ej flytande
50 g starkvinsglögg
170 g 70 % choklad
60 g rumstemp. smör

Koka grädde och honung. Slå över den hackade chokladen och rör ut till en jämn smet. Tillsätt glögg och smör, obs. håll samma temperatur ca 28-30º. Låt stå ett dygn. Forma till bollar och rulla i hackad mandel. Vill man så varför inte lägga ett russin i varje tryffel.

Fransk kola med apelsin:
200 g mörk choklad, 70%
1½ msk syltade apelsinskal
35 g vatten
60 g socker
100 g glukos
1 dl vispgrädde

Hacka chokladen. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör ut till en jämn emulsion och lägg i apelsinskalen. Koka vatten, socker och glukos till 150º. Blanda allt och koka under omrörning till 122º. Häll på bakplåtspapper. Låt stå över natten.

Bröd till osten:
2 dl rågflingor el. havregryn
5½ dl spelt (dinkel)
1 dl linfrö
1 dl hasselnötter el. valnötter
1 dl torkade aprikoser
2 tsk salt
2 tsk honung
2 tsk bikarbonat
4 dl yoghurt el. filmjölk

Blanda allt. Häll i en avlång form 1½ l. Grädda i 200º ca 45 minuter. Variera med olika nötter, russin, gryn och mjölsorter.

Dryckesförslag till julbordet 


Julglögg 
Blossa -06 
  
Champagne
7487 Deutz Brut Classic 308:-
7428 Dom Pérignon 1016:-

Vitt vin
7218 Dr. Loosen 73:-
5899 Georg Breuer Riesling sauvage 110:-
88981 Vouvray Vielles Vignes la Coulée d’ Argent sec 119:-

 

Julöl
11313 Nils Oskar 50 cl 39:-
11317 Nils Oskar Kalasjulöl 33 cl 13:-

”Mumma”
Mumma är en dryck du gör själv efter eget recept. Mumma innehåller öl, porter, sockerdricka, julmust, madeira och spetsas med cognac. Görs samma dag och förvaras kallt i kanna.

Svagdricka

Snaps
nr 59 Norsk Linje Akvavit 50 cl 192:-
nr 214   Bäska Droppar 50 cl 194:-
nr 26  Herrgård 50cl 191:-

Special för året – Aalborg dansk Juleakvavit. Välj en snaps med kraftfullare rondör.

Dessertvin 
Moscatel De Setubal nr 8336 171kr
Portvin Dow’s Ruby 75 cl nr 8164 95 kr
Smith Woodhouse 10 years Tawny 75 cl nr 8055 179 kr


Rött vin 
Masi Amarone Costasera nr 2345 242 kr
Masi Amarone Vaio Armaron - 99 nr 2419 339 kr


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".