Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Chokladkonfektkaka med torkade frukter och mandlar

Publicerat torsdag 30 november 2006 kl 09.41

I Meny vecka 48 2006

Torkade fikon och dadlar tillsammans med nötter och mörk choklad gör att den här kakan smakar jul. Det är gott med vaniljgrädde eller glass till.

200 g dadlar
100 g torkade fikon (grovt hackade)
300 g mörk choklad av god kvalité (grovt hackad)
300 g rostade mandlar eller hasselnötter (hackade)
1/2 tsk malen kardemumma
6 äggvitor
200 g strösocker 
smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform (ca 26 cm i diameter) med löstagbar botten väl med smör. Lägg dadlar, fikon, choklad, mandlar och kardemumma i matberedaren och kör tills det liknar kaksmulor. Häll äggvitorna i en skål. Vispa med elvisp och tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt att vispa tills det blivit en fast marängsmet. Blanda ner hackad frukt och choklad i marängsmeten med varsam hand. Häll smeten i formen. Släta till ytan och grädda kakan i ca 50-60 minuter eller tills den har stelnat. Kakan ska kännas fast men får gärna vara lite fuktig i mitten. Låt kakan svalna lite i formen innan kanten lossas. Strö gärna lite florsocker över före serveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".