Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Möra valnötsrutor

Publicerat torsdag 30 november 2006 kl 10.00

I Meny vecka 48 2006

100 g valnötskärnor
1 vaniljstång
250 g smör (rumsvarmt)
150 g rårörsocker
rivet skal från ½ apelsin eller 2 msk hackad syltat apelsinskal
300 g fullkornsvetemjöl
1 krm malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 äggula

Dagen innan man ska baka dem:
Mal valnötter ganska fint, dela och skrapa ur vaniljstången och blanda med smör, socker, apelsinskal, mjölet och dem malda kryddorna. Tillsätt äggulan och knåda snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen till en kvadrat och slå sedan in i plastfolie. Ställ kallt över natten.

Dagen därpå:
Ta fram degen och kavla ut på mjölat underlag till en ca 30 x 30 cm stor kvadrat. Placera på en bakplåt klädd med bakpapper. Grädda i 200° i ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna i ca 8-10 minuter. Skär sedan längder, ca 5-6 cm breda innan kakan har kallnad. Låt dem sedan kallna helt och förvara  mellan smörpapper i plåtburkar.  

Dekorera ev. med chokladglasyr och en rostad valnöt eller strö bara över lite florsocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".