Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ostbollar med variation

Publicerat torsdag 30 november 2006 kl 10.29

I Meny vecka 48 2006

200 g smör
200 g vetemjöl
300 g riven ost (lagrad Grevé eller hälften lagrad hårdost och
hälften ädelost)
1-2 tsk currypulver
2 msk päronkonjak el. calvados el. punsch

Att rulla i:
1 äggula, 1-2 dl mjölk + sesamfrö vallmofrö, hackade pinjenötter, hackade pumpakärnor osv.

Tärna smöret och lägg det tillsammans med vetemjölet, den rivna osten och konjaken i matberedare. Kör igång tills det börjar bildas en klump. Stanna maskinen och plocka upp degen. Knåda snabbt ihop och lägg den i en plastpåse. Sätt kallt i ca 30 minuter.
Ta fram degen och forma kulor ca 2-3 cm stora. Blanda ihop äggulan och mjölken. Lägg ner bollarna och rulla dem runt. Lyft upp dem och rulla dem sedan runt i sesamfrö, vallmofrö eller något av de angivna alternativen eller gör lite olika. Sätt bollarna på bakpapperklädd långpanna och grädda i 175° i ca 25-30 minuter. Ev. kan de behöva täckas av mot slutet av gräddningen. Servera de lite ljumna.
Förvara de helt avsvalnade i en burk med lock.

Hur smaken på ostkakorna blir beror enbart på vilken ost man väljer. Ta gärna din favoritost, men helst inte en allt för mild sort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".