Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sillsåser

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 13.52

I Meny vecka 51 2006

Tomatsill med smak av ingefära

3 – 4 inlagda sillfiléer
Såsen:
3 skållade och hackade tomater
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl chilisås + 1 msk tomatpure
2 msk mangochutney
skal och saft från 1 limefrukt
2 msk hackad dill
1-2 msk vinäger
½ tsk sambal olek
2-3 msk flytande honung
1 msk färsk riven ingefära
1 nypa malen kanel
3 msk olja

Rör ihop såsen.
Skär sillen i sneda bitar och lägg upp på ett fat, bred såsen över eller varva sillen med såsen och häll upp i en burk. Ställ kallt för att marinera några timmar eller över natten.
Dekorera med dill och ev. skuren gräslök samt skaldjur som kräftstjärtar, en bit hummer eller stekta jätteräkor.
Det blir kanske lite mera sås än vad som går åt, men den går att spara och använda som dipp till grönsaker, kycklingspett eller stekt fisk.


Bacardi- limesill med äpplen och basilika

3 inlagda sillfiléer
½ grönt äpple (Granni Smith)
1 dl grundlag
1 limefrukt (fint rivet skal från hela och saft från halva frukten)
½ -1 msk råsocker
4-5 msk Bacardi (vit rom)
½ kruka basilika

Tag upp 3 sillfiléer ur grundlagen, låt dem rinna av ordentligt och skiva upp de i sneda bitar. Lägg bitarna på ett fat med kant eller i en burk (gärna glasburk))
Blada limeskal och saft, Bacardi, grundlagen, råsocker och basilikan i en matberedare eller använd mixerstaven. Kör tills det blivit en alldeles grön lag.
Skala och tärna äpplet och lägg genast ner i lagen och häll över sillen.
Ställ svalt någon timma före serveringen.
Den här gröna lagen gör man bäst samma dag som den ska användas, för det är syran i lagen som gör att den gröna färgen inte vill hålla så länge. Men smakerna förändras däremot inte.
Vill man göra lite extra dekoration, så riv gärna lite limeskal över sillen straxt innan den ska sättas fram och hyvla över lite färsk kokosnöt!!!
Då blir det lite exotiskt över det hela och mycket gott.

Vill man ha sillen krämig, så går det bra att blanda 2 dl crème fraiche och 1 msk majonnäs med Bacardin, limesaften och skalet och kör det i matberedaren tillsammans med basilikan, men utan socker. Blanda med sillbitarna och det tärnade äpplet.


Ugnsbakad senapsströmming

600 g strömming (urbenad)

ca 2 tsk salt
1 bunt hackad dill
1 liten burk ansjovisfiléer
2 äggulor
2 msk senap (gärna slotts starka eller västervissenap)
½ dl vitvinsvinäger
1 dl olja
1 dl strösocker
1 tsk stött kryddpeppar
lite nymalen vitpeppar
Smör till formen
Dill att dekorera med

Skölj strömmingsfiléerna och låt de rinna av ordentligt.
Lägg ut filéerna med skinnsidan uppåt. Salta lätt och lägg 1 bit ansjovis på varje filé. Avsluta med hackad dill och rulla upp.
Lägg dem tätt i en smord ugnssäker form.
Rör ihop äggulor, senap, vinäger, socker och lite salt. Krydda med vit- och kryddpeppar och rör slutligen ner oljan.
Slå blandningen över strömmingen och sätt in i ugnen på 200° i ca 15-20 minuter
Garnera med hackad dill

Denna strömming kan ätas varm eller kall, ansjovisen kan hoppas över om man inte har hemma eller inte tycker om.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".